(UŽIVO) IZBORI U CRNOJ GORI 2020 Do 16h glasalo više od 65 ODSTO glasača upisanih u birački spisak

Datum:

Share post:

Građani Crne Gore danas izlaze na parlamentarne izbore, jedanaeste od uvođenja višestranačja u toj zemlji i pete od osamostaljenja. Ovogodišnje izbore Crnogorci su dočekali kao podeljeno društvo, u atmosferi zaoštrene retorike političkih aktera u kojoj su, kako se čini, pitanja životnog standarda i ekonomskog razvoja ostala u senci pitanja identiteta države i naroda.

16: 25 – Izlaznost do 16h – 65,1 odsto!

Do 16 sati u Crnoj Gori glasalo je 65.1% birača. To je za 9% više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 16 sati glasalo 56.1% birača, kavlja CDT.

 

15:34 – Nema novih podataka o izlaznosti

U poslednja dva sata nije objavljena nijedna informacija o izlaznosti na biralištima u Crnoj Gori. Prethodno, objavljivani su podaci na skoro svakih sat vremena. Poslednji podatak je od 13h, kada je saopšteno da je broj birača koji su izašli na izbore 54,1 odsto od broja upisanih.

15:19 – Potpredsednik Demokrata pozvan na informatini razgovor

Potpredsednik Demokrata i kandidat za poslanika koalicije "Mir je naša nacija", Vladimir Martinović pozvan je na saslušanje u stanicu policije u Kolašinu po prijavi Grujice Matovića.

Kako je saopšteno iz ove koalicije, on je priveden na informativni razgovor zbog snimka kojim je, kako kažu, dokazano da Grujica Matović, otac načelnika Komunalne policije Kolašin, Marko Matovića, na 10 metara od biračkog mesta prati izlaznost glasača i beleži u paralelni spisak. Martinović nije napravio snimak zlouoptrebe, kažu u koaliciji.

TESTNA REKLAMA

14:40 – Sistemi DIK-a pod hakerskim napadima

Predjsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović izjavio je da od 8:39 do 10:07 časova računarski sistem DIK-a i Skupštine Crne Gore bio pod hakersim DDOS napadima. Kazao je da sistem sada nesmetano funkcioniše.

13: 59 – Đukanović nakon glasanja: Od decembra traje stampedo iz Srbije

Nakon što je obavio svoju građansku dužnost, Milo Đukanović je izjavio da ne primećuje tenzije, već da se "tenzije pokušavaju indukovati sa adresa koje su vancrnogorske".

Foto: Zoran Mirković / Tanjug

– Ali crnogorsko društvo je prošlo kroz iskušenja više puta. Ne vidim opasnost po stabilnost Crne Gore i sigurnost građana – dodao je.

Na pitanje o kome govori, kada spominje mešanje u stvari Crne Gore, Đukanović je rekao da ne želi da govori detaljnije, ali će se to, kaže, samo pokazati kroz današnji i naredne dane, dodajući da od decembra do danas traje "stampedo" u kojem učestvuje "kompletna medijska i politička scena Srbije".

13:24 – Mandić nakon glasanja: Pobedićemo!

Lider Demokratskog fronta, okosnice opozicionione koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić glasao je danas na parlamentarnim izborima i poručio da je uveren u ubedljivu pobedu svoje koalicije, te da će ovo biti prva generacija građana Crne Gore koja je posle 300 godina prvi put, demokratski smenila vlast. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

13:05 – Do 13h glasalo više od polovine upisanih birača!

Do 13 sati na biračkim mestima glasalo je 54,1 odsto birača saopštio je CeMI. U Podgorici je glasalo 54,5 odsto, u Severnom regionu 48,4, a na Jugu 57,2 odsto upisanih birača. Na parlamentarnim izborima 2016. do 13 časova glasalo je 39,9 odsto, a na parlamentarnim izborima 2012. godine izlaznost do 13 časova bila je 33,3 odsto.

12:50 – Nema gužvi na granicama

Na graničnim prelazima između Srbije i Crne Gore, Gostunu i Jabuci, danas nema većih gužvi i zadržavanja, javio je prijepoljski portal PPMedia. Prema pisanju tog portala, na graničnom prelazu Gostun kod Brodareva, koji važi za jedan od najfrekfentnijih prelaza između Srbije i Crne Gore, trenutno nema saobraćajnih gužvi. Na granici se čeka svega nekoliko minuta.

12:40 – Do 12h glasalo 45 odsto birača!

Do 12 sati na biračkim mestima glasalo je 45,3 odsto birača, odnosno 244.600 građana sa pravom glasa. Kako je saopšteno iz CDT-a, to je za 15,4 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 12 sati glasalo 29,9 odsto birača.

12:21 – Glasao Milo Đukanović

Foto: Risto božović / Tanjug/AP

Lider DPS-a i crnogorski predsednik Milo Đuk glasao je u Podgorici, na biračkom mestu u OŠ Savo Pejanović.

11:54 – Policajci ispred birališta: Zahtevamo pravo glasa

U pojedinim medijima i na društvenim mrežama danas su se pojavile informacije da je većina pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova raspoređena da radi u opštinama u kojima nema pravo glasa, zbog čega su pojedini uputili žalbu da im se to pravo omogući. Neki od njih pokušali su da glasaju, ali su bili sprečeni u prilog čemu govori i snimak zabeležen ispred jednog biračkog mesta.

– Ustav Crne Gore kaže da mi nismo građani nižeg reda zahtevamo pravo glasa. Možete preneti direktoru, ministru, načelniku, bilo kome – zahtevala je manja grupa policajaca, ali im nije dozvoljeno da uđu u biračko mesto.

11:25 – Gužve na glasačkim mestima

Od ranog jutra na većini birališta širom Crne Gore zabeležena je ista slika – gužve i dugački redovi.

Foto: Risto božović / Tanjug/AP
Foto: Risto božović / Tanjug/AP

Ispred pojedinih biračkih mesta su velike gužve i ne poštuje se propisana distanca, piše CDT.

11:15 – Izlaznost do 11h: Čak 35 odsto!

Do 11 časova prepodne glasalo je čak 35 odsto građana sa pravom glasa, objavio je CeMI.

Poređenja radi, to je duplo više nego u isto vreme na izborima 2012, odnosno za 15 odsto više u odnosu na prethodne izbore 2016. godine.

10: 57 – Niz manjih nepravilnosti

CDT je od jutros zabeležio niz nepravilnosti na biračkim mestima u Kotoru, Danilovgradu, Rožajama, Podgorici… Na nekim biračkim mestima ne poštuju se epidemiološke mere, a najčešće nepravilnosti vezane su za fotografisanje glasačkih listića nakon glasanja ili izgovaranje naglas imena birača što je suprotno pravilima. To se dogodilo na dve mesta u Podgorici i jednom u Sutomoru, a zbog fotografisanja listića na biračkom mestu broj 6 u Kotoru došlo do kraćeg prekida glasanja.

10:51 – Hercegovci blokirali put

Grupa od nekoliko Hercegovaca nalazi se na putu koji vodi prema GP Klobuk sa Crnom Gorom. Blokirali su ovaj put, neće kažu dozvoliti nikome iz ove regije da ode na glasanje i glas da aktuelnoj vlast.

Ovih dana su se Hercegovinom širile priče da postoje oni koji lobiraju i kupuju glasove za Mila Đukanovića. Za ATV su rekli da se ovakve grupe nalaze na više graničnih prelaza sa Crnom Gorom.

– Ne znam šta će danas biti u Crnoj Gori, ali znamo da nećemo dozvoliti da bruka ide iz Hercegovine – poručuje jedan iz grupe.

10:40 – Glasao i Aleksa Bečić

Aleksa Bečić, nosilac liste "Aleksa Bečić – Miodrag Lekić – „Mir je naša nacija“- Demokratska Crna Gora -Demos – Partija penzionera, invalida i restitucije – Građanski pokret Nova ljevica" ostvario je svoje biračko pravo.

10:30 – Marković: Ne očekujem bezbednosne rizike

Crnogorski premijer i nosilac izborne liste DPS-a Duško Marković izjavio je danas da ne očekuje nikakve bezbednosne rizike tokom izbornog dana u Crnoj Gori. On kaže da pojedine političke stranke pokušavaju da drže tenzije kao vid pritiska na glasače.

– Verujem da će u toku dana odustati od takvog scenarija jer je Crnoj Gori potrebno da na izborni dan građani samostalno, slobodno, svojom voljom odluče ko će ih predstavljati u naredne četiri godine – rekao je Marković.

09:55 – Marković glasao

Svoje biračko pravo iskoristio je i Duško Marković, nosilac liste "Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović". On je kazao da želi da "ovaj dan bude praznik demokratije u Crnoj Gori".

09:44 – Velika izlaznost do 9h: Glasalo duplo više nego 2016.

Do 9 sati glasalo je 14,7 odsto birača, duplo više nego 2016. godine u tom vremenskom periodu, saopšteno je na konferenciji za medije Centrar za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako je rečeno na konferenciji, u Podgorici je glasalo 15,2 odsto birača, na jugu 15, 5 odsto, a na severu 12, 6 odsto, prenosi RTCG.

Podaci Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) kažu da je glasalo 14,7 odsto birača.

09: 20 – Upozorenje Ambasade SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici upozorila je državljane SAD u Crnoj Gori, uoči današnjih parlamentarnih izbora, na mogućnost masovnih okupljanja. Iz tog diplomatskog predstavništva su predložili svojim državljanima da izbegavaju demonstracije, budu oprezni ako se neočekivano nađu u blizini okupljanja većeg broja ljudi ili protesta i da nose maske na otvorenom prostoru.

08:44 – Izlaznost do 8 sati ujutru – 5,8%

Do 8 sati je glasalo 5.8% birača saopštio je CDT. Na izborima 2016 je do 8 sati glasalo 3.5% birača.

08: 33 – Mandić za "Blic": Zrelo je da Milo padne

Pobjeda je tu, samo je treba snažno zagrliti. 30. avgusta uveče će se desiti velike promjene, a već 31. avgusta ujutru počinjemo da radimo na oporavku Crne Gore… – poručio je Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i šef izbornog štaba Narodne koalicije "Za budućnost Crne Gore" u intervjuu za naš list.

Foto: Milica Nikolić / Tanjug

Predsednik NSD odgovorio i na pitanja šta će se dogoditi sa spornim zakonom o slobodi veroispovesti ukoliko NSD dođe na vlast, da li je moguće da dođe do nemira zbog izbornog rezultata, na optužbe da ga "gura" Srbija, ali i kako će odnosi sa Srbijom izgledati ukoliko NSD dođe na vlast. Opširnije počitajte u posebnoj vesti.

08: 15 – Glasao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije glasao je jutros na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, prenose Vijesti. On je glasao oko 7.30 na biračkom mestu biblioteka Njegoš na Cetinju. Amfilohije je ranije rekao da prvi put izlazi na parlamentarne izbore.

08:00 – Izazov za Mila

Izborni rezultati, po ocenema analitičara, biće neizvesni, a svakako su najveći politički izazov za DPS Mila Đukanovića, koji je već 30 godina na vlasti.

Milo Đukanović Foto: Boris Pejović / EPA;
Milo Đukanović

Prema poslednjim istraživanjima, trka se vodi između vladajuće koalicije "Odlučno za Crnu Goru, DPS – Milo Đukanović" i dva opoziciona bloka “Za budućnost Crne Gore” (lista oko Demokratskog fronta) i “Mir je naša nacija” (lista oko Demokrata). To znači da bi buduću vladu mogle da odrede i manje ili manjinske liste.

07: 46 – Burna kampanja i afere

Vladajuća DPS je kampanju, pored isticanja postignutih rezultata, usmerila i napade na opoziciju – koaliciju "Za budućnost Crne Gore" nazivali su "anticrnogorskom koalicijom" formiranom u Beogradu, a koaliciju "Mir je naša nacija" "prosrpskom".

Foto: Boris Pejović / EPA;

Od zapaljivih izjava, pamti se ona da je opozicija "politička pešadija velikosrpskog nacionalizma", kao i reči premijera Duška Markovića da će nakon izbora "sve one koji proklinju Crnu Goru vratiti kućama odakle su došli", a sve sveštenike SPC "vratiti u manastire i crkve".

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" uzvraćaju optužbama na račun vlasti za kriminal i korupciju i smatraju da je Crnoj Gori neophodna promena posle tri decenije.

Foto: Risto božović / Tanjug/AP

Kampanju je pratilo i nekoliko afera – oko izgradnje vetroparka "Možure" kod Ulcinja, a državni vrh povezivan je sa ubistvom novinarke na Malti, a kamen spoticanja je sporni Zakon o slobodi veroispovesti, koji je od Nove godine na ulice širom Crne Gore izveo više od 100.000 ljudi.

07: 37 – Lokalni izbori u pet opština

Istovremeno sa parlamentarnim izborima, danas se u Crnog Gori održavaju i lokalni izbori u pet opština. Glasa se u Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

07:30 – Tuzi: Kasni glasanje jer niko ne zna da startuje aparat za glasanje

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) javlja da na biračkom mestu broj 17 u opštini Tuzi, u mesnoj zajednici Vranj niko od članova odbora ne ume da startuje aparat za glasanje, ne znaju kako se koristi token i "generalno nisu umeli da organizuju glasačko mesto, te glasanje nije počelo na vreme".

07: 22 – Za koga se glasa?

Na glasačkim listićima danas će se naći 11 izbornih lista, što je za šest manje nego na izborima 2016.godine.

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod nazivom "Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović", predvodi zamenik predsednika stranke i premijer Duško Marković.

Milo Đukanović i Duško Marković Foto: Boris Pejović / EPA;
Milo Đukanović i Duško Marković

Vodeće opozicione stranke idu u dve kolone. U koaliciji "Za budućnost Crne Gore" su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, a nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova levica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom "Mir je naša nacija". Prvi na listi je predsednik Demokrata Aleksa Bečić. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

07:17 – Iz karantina na birališta

Građani Crne Gore koji se nalaze u samoizolaciji ili karantinu, a nisu pozitivni na korona virus, mogu da izađu danas na izbore. U naredbi koju je na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) pre dva dana usvojilo crnogorsko Ministarstvo zdravlja, navedno je da građani mogu "privremeno da izađu radi glasanja i nakon toga se vrate u karantin ili kuću". Oni koji su pozitivni i nalaze se na kućnom lečenju, kao i oni koji su na bolničkom lečenju mogu da glasaju putem pisma.

07: 11 – Mugoša: Izbori nisu epidemiološki rizik

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša izjavio je juče da izbori nisu epidemiološki rizik ako se poštuju sve propisane mere.

– Ljudi slobodno mogu da idu da glasaju i uz nošenje maski, držanje distance, higijenu ruku i prostora, glasanje može biti i treba biti sasvim bezbedno. Ja se nadam da će tako biti i da će se svi držati preporuka i mera – rekao je Mugoša.

07: 09 – Mere zaštite na biralištima

U Crnoj Gori se spekuliše o mogućim incidentima na dan izbora, a iz policije poručuju da su preduzete sve mere kako bi se sačuvali javni red i mir.

Foto: Risto božović / Tanjug/AP

Izbori se održavaju u vreme pandemije virusa korona, pa je obaveza poštovati preporuke NKT za zarazne bolesti. Tako će biti obavezna dezinfekcija ruku pre ulaska na biračko mesto i tokom procesa glasanja, kao i obavezno nošenje maske na biračkom mestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača. Obavezno je i držanje propisane fizičke distance pre, tokom i nakon boravka na biralištima.

07:06 – Koliko birača ima pravo glasa?

Na izborima koji se održavaju danas pravo glasa ima 540.026 birača koliko je upisano u birački spisak zaključno sa 19. avgustom 2020. godine. Više od trećine birača upisanih u spisak je u dva najveća grada u Crnoj Gori – Nikšiću (58.342) i Podgorici (140.086). Slede Bijelo Polje (39.913), Herceg Novi (25.485), Berane (23.729) i Pljevlje (25.394).

Glasaće se i u Zatvoru za duge kazne (UIKS-I) gde pravo glasa ima 399 osoba, zatim Istražnom zatvoru Podgorica (UIKS-II) gde glasa 259 osoba i u zatvoru u Bijelom Polju (UIKS-III) gde je upisan 41 birač.

Zanimljivo je da se biračko pravo u Crnoj Gori danas može ostvariti i sa SFRJ dokumentima, a kako je to uopšte moguće pročitajte u posebnoj vesti.

07:00 -Otvorena biračka mesta

07:00 – Dobro došli u "Blicov" blog uživo

Parlamentarne izbore koji se danas održavaju u Crnoj Gori redakcija "Blica" pratiće iz minuta u minut tokom celog dana i večeri. Ostanite uz nas i saznajte kako je protekao izbori dan najneizvesnijih izbora u Crnoj Gori u njenoj novijoj istoriji, prve rezulate, rekacije na izbore i još mnogo toga.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održan je sastanak radne grupe za koordinaciju aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja

U Agenciji održan sastanak radne grupe za koordinaciju aktivnosti U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održan je sastanak...

Zakon o zaštiti ćirilice i srpskog jezika stupa na snagu do kraja mjeseca

Ministar prosvjete i kulture Republike srpske Natalija Trivić očekuje da do kraja mjeseca na snagu stupe Zakon o...

Obilježeno 32 godine od osnivanja SDS u Kozarskoj Dubici

Na velikom narodnom zboru kod manastira Moštanice povodom pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg, juče je proslavljeno 32. godine od...

BLAŽEVIĆ, ZVIJEZDA 09: Ne odustajemo od našeg cilja (foto)

Emanullah Blažević osvrnuo se na poraz protiv ekipe Krupe i najavio sutrašnji meč protiv ekipe Laktaša.  „U prvom derbiju...