Užasni uslovi u kojim borave pritvorenici

Datum:

Share post:

Kako bi se spriječili slučajevi, poput onog u Banjaluci prošle godine, kada se pritvorenik ubio, u ćelijama za policijski pritvor treba uvesti video nadzor, ali stvoriti uslove za dostojanstven boravak građana osumnjičenih za krivična djela ili prekršaje.

Upozorio je na to Ljubinko Mitrović, ombudsman BiH, predstavljajući specijalni izveštaj zaštitnika ljudskih prava o stanju u ovoj oblasti.

Prostrije u kojima se osumnjičeni zadržavaju do 24 časa, u takozvanom policijkom pritvoru, u nekim slučajevima ne zadovoljavaju ni minimalne standarde.

Tako u Policijskoj stanci u Travniku pritvorenici spavaju na čeličnim krevetima s madracima, na kojima nema posteljine, ni jastuka. Kako se navodi u izvještaju, u toaletu sa čučavcem nema umivaonika, vodokotlić ne radi, a neokrečeni zidovi su načeti vlagom.

TESTNA REKLAMA

Čučavci su, inače, obavezan dio enterijera u većini protvorskih jedinica širom BiH. U nekim nema ni dovoljno vazduha i dnevne svjetlosti.

U Tuzli imaju dodatni problem, jer ćelija nije povezana ni videonadzorom ni zvoncem za pozivanje sa policajcima koji čuvaju pritvorenike, pa kada ih zatvore, prekine se svaka komunikacija.

U RS ombudsmani su posjetili policijske stanice u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Prijedoru i nije bilo zamjerki ovakve vrste, ali problema ima.

– U Policijskoj stanici Centar Banjaluka konstatovano je da je u toku 2018. godine registrovan slučaj samoubistva u prostorijama za zadržavanje, kada je lice lišeno slobode uz pomoć plahte izvršilo samoubistvo vješanjem – navodi se u izvještaju.

Upravo radi sprečavanja ovakvih slučajeva u svim stanicama policije u BiH, koje imaju pritvorske prostorije, preporučeno je uspostavlajnje  videonadzora koji će spriječiti bjegstvo ili samopovređivanje, ali su nadležni upozoreni da pri tom vode računa o zaštiti ljudskih prava pritvorenih i poštovanju minimuma njihove privatnosti.

U ovom specijalnom izveštaju nije analizirano postupanje policajaca prema pritvorenim građanima, ali ombudsman Jasminka Džumhur je najavila da je takva analiza “ sledeći korak”  institucije Ombudsamana BiH.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...

Srbija donirala prvih 10 miliona za autoput Bijeljina-Rača

Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciju Srbije od 10 miliona evra namijenjenu za finansiranje radova na izgradnji autoputa...