U toku prošle godine Republika Srpska je izvezla proizvoda u iznosu od 5,2 milijarde KM, dok je u istom periodu uvezeno robe za oko sedam milijardi KM, rečeno je na konferenciji za novinare Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Spoljnotrgovinski deficit RS u prošloj godini iznosio je 1,85 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom 73,6 odsto.

Darko Milunović, direktor Zavoda, istakao je da smo u prethodnom periodu svjedoci izazova u kojima su se nalazili Republika Srpska, BiH, ali i čitav svijet.

„I uvoz i izvoz bilježe pad. Uprkos brojnim izazovima, Srpska je izašla na način da je ostala poprilično stabilna. Zabilježen je privredni rast, usporen je rast cijena, životni standard doživljava blagi rast. Imamo najnižu stopu nezaposlenosti otkako se mjeri ovaj podatak. Industrijska proizvodnja naglo usporava, i to zabrinjava, ali ipak posljednjih mjeseci se popravlja i taj podatak. Ono što zabrinjava je lošija demografska slika“, kazao je Milunović.

Dodao je da industrijska proizvodnja u decembru u odnosu na novembar bilježi rast od 1,4 odsto.

„Ipak, lošija je godina za industrijsku proizvodnja i to najviše zbog prerađivačke industrije“, istakao je Milunović.

Prema njegovim riječima, Srbija je zemlja u koju se najviše izvozilo i iz koje se najviše uvozilo.

„Najviše se izvozila električna energija oko 10,4 odsto. Zanimljiv podatak je da 23 odsto ukupnog obima izvoza ostvaruje grad Banjaluka. Inflacija je obilježila 2022. godinu, a u 2023. godini je manje izražena. U decembru je zabilježen pad inflacije za 0,3 odsto u odnosu na novembar. Kad pogledamo januar prošle godine možemo reći da je pad inflacije preko 10 odsto. Prosječna inflacija je oko sedam odsto za 2023 godinu. Najveći rast cijena je zabilježen u sektorima stanovanje i električna energija. Ipak, prosječna plata uspijeva da iznese bitku sa inflacijom u 2023 godini. U decembru je iznosila 1.304 KM i ovo je prvi put da je preko 1.300 KM. U poređenju sa decembrom 2022. godine veća je za oko sedam odsto. Najveće plate su isplaćene u finansijskom sektoru 1.667 KM, a najniže u građevinarstvu 952 KM.

U dva sektora radi gotovo 40 odsto radnika u Republici Srpskoj, i to u prerađivačkoj industriji i trgovini na veliko, i to pokazuje koliko je prerađivačka industrija važna za Republiku Srpsku“, naglasio je Milunović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име