Vlada Republike Srpske utvrdila je na 71. sjednici u Banjaluci, Prijedlog zakona o lovstvu, te je isti upućen u Narodnu Skupštinu Republike Srpske, na konačno usvajanje. Očekuje se da bi se Zakon u skupštinskim klupama trebao naći prije početka godišnjih odmora.

Trenutno važeći Zakon o lovstvu („Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 60/09 i 50/13) donesen je 2009. godine i u dosadašnjoj primjeni imao je samo jednu izmjenu i dopunu, i to 2013. godine.

S obzirom na to da je prošlo 13 godina od donošenja zakona i devet godina od donošenja izmjena i dopuna zakona, a uvažavajući činjenicu da je u međuvremenu došlo do značajno promijenjenih okolnosti u oblasti lovstva, zaštite životne sredine, zaštite prirode i oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i dosadašnje iskustvo u zaštiti, uzgoju, održivom korišćenju i stalnom poboljšavanju kvaliteta fonda divljači, staništa i drugih lovnih resursa, potrebno je donijeti i novi Zakon o lovstvu.

Imajući u vidu da su prvim izmjenama i dopunama promijenjena 23 člana postojećeg zakona, nema uslova za nove izmjene i dopune čime su se stekli svi potrebni uslovi za donošenje novog zakona.

Osnovni ciljevi Prijedloga zakona ogledaju se u obezbjeđivanju održivog gazdovanja populacijama divljači i njihovih staništa na način i u obimu kojim se trajno održava i unapređuje vitalnost populacije divljači, proizvodna sposobnost staništa i biološka raznovrsnost, što doprinosi efikasnijoj realizaciji ekonomskih, ekoloških i socijalnih funkcija lovstva, očuvanju biološke raznovrsnosti, te očuvanju divljači i divlje faune i flore. 

Harmonizacija pravnih propisa iz oblasti lovstva sa drugim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, zaštite prirode i stvaranje boljih uslova za održivo upravljanje lovnim resursima je značajan konstitutivni cilj Prijedloga ovog zakona.

Prijedlogom zakona preciznije se uređuje gazdovanje lovištem i divljači, jasnije definiše lovstvo kao djelatnost od posebnog interesa, divljač kao dobro od opšteg interesa, te se na nedvosmislen način propisuje kako se obezbjeđuje opšti interes lovstva kao djelatnosti i divljači kao dobra od opšteg interesa.

Iz Prijedloga zakona isključene su norme koje nisu predmet ovog zakona kao Sistemska klasifikacija divljači i zaštita divljih vrsta životinja, koja se reguliše posebnim propisima iz oblasti zaštite prirode. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име