Uticaj crtanih filmova na najmlađe

Datum:

Share post:

Nekada se odrastalo uz crtane filmove koji su bili jednom dnevno prije Dnevnika, I taj termin je bio svetinja, a danas dostupnost 24-voro časovnog programa za djecu I kanala na kojima je moguće gledati crtane filmove čitav dan dovelo je do toga da djeca nemaju selektovan program koji gledaju. Da su izložena ekranima, I sve više asocijalna, a ponekad I zbunjena kako se treba ponašati. Stručnjaci naglašavaju važnost kontrole sadržaja za djecu, pa makar to bili I I crtani filmovi.

Štrumpfovi, Cipelići, Paja Patak, Mornar Popaj, Tom I Džeri imena su crtanih filmova koje su obožavale tadašnje generacije danas su dobili epitet zaboravljeni. Mališani ih gledaju jedino ako im roditelji negdje pronađu snimke, a mjesto na malim ekranima zauzeli su neki drugi likovi. Sve ove pojave ne bi imale negativan kontekst, da pojedini moderni crtani filmovi nisu sve više agresivni I da se djeca ne poistvojećuju sa likovima, kao I da nisu dostupni 24 časa dnevno.

Danica Mojić pedagog u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” kaže da je sve više mališana izloženo pretjeranom gledanju TV sadržaja, da su zbunjeni I da se to odražava na druge aspekte njihovog zdravlja. Kasno progovaraju i imaju poremećaj pažnje.

Prema riječima stručnjaka, odgovornost za ove pojave snose roditelji, koji bi morali da posvete više vremena djeci I da kontrolišu sadržaj koji djeca usvajaju, ističući alarmantnu činjenicu da je sve većem broju predškolaca dopušteno da gledaju rijaliti programe.

Djeci treba dopustiti da budu djeca, ali sa osvrtom na njihovo pravilno usmjeravanje, prije svega na društvene igre, na živi kontakt I na boravak u prirodi, a ako se tu nađe I poneki crtani film nije strašno, osim u slučaju da je riječ o satima provedenim pred ekranom.

BN TV

Izvor: www.rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijeljini obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – Potrebno je afirmisati njihove kapacitete (foto)

Korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad u Bijeljini, druženjem sa gostima...

PREMINUO pukovnik Pavle Pajo Milinković prvi komandant Prve posavske brigade IBK VRS

U Rumi je u 75. godini preminuo pukovnik Pavle Milinković -Pajo, prvi komandant Prve posavske brigade Vojske Republike...

Crveni krst RS povodom Međunarodnog dana volontera, šalje poruku poštovanja i zahvalnosti volonterima i aktivistima (foto)

Obilježavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, Crveni krst Republike Srpske posredstvom strukture koju čine 64 opštinske i...

NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zavorima

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da...