Uticaj crtanih filmova na najmlađe

Datum:

Share post:

Nekada se odrastalo uz crtane filmove koji su bili jednom dnevno prije Dnevnika, I taj termin je bio svetinja, a danas dostupnost 24-voro časovnog programa za djecu I kanala na kojima je moguće gledati crtane filmove čitav dan dovelo je do toga da djeca nemaju selektovan program koji gledaju. Da su izložena ekranima, I sve više asocijalna, a ponekad I zbunjena kako se treba ponašati. Stručnjaci naglašavaju važnost kontrole sadržaja za djecu, pa makar to bili I I crtani filmovi.

Štrumpfovi, Cipelići, Paja Patak, Mornar Popaj, Tom I Džeri imena su crtanih filmova koje su obožavale tadašnje generacije danas su dobili epitet zaboravljeni. Mališani ih gledaju jedino ako im roditelji negdje pronađu snimke, a mjesto na malim ekranima zauzeli su neki drugi likovi. Sve ove pojave ne bi imale negativan kontekst, da pojedini moderni crtani filmovi nisu sve više agresivni I da se djeca ne poistvojećuju sa likovima, kao I da nisu dostupni 24 časa dnevno.

Danica Mojić pedagog u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” kaže da je sve više mališana izloženo pretjeranom gledanju TV sadržaja, da su zbunjeni I da se to odražava na druge aspekte njihovog zdravlja. Kasno progovaraju i imaju poremećaj pažnje.

Prema riječima stručnjaka, odgovornost za ove pojave snose roditelji, koji bi morali da posvete više vremena djeci I da kontrolišu sadržaj koji djeca usvajaju, ističući alarmantnu činjenicu da je sve većem broju predškolaca dopušteno da gledaju rijaliti programe.

TESTNA REKLAMA

Djeci treba dopustiti da budu djeca, ali sa osvrtom na njihovo pravilno usmjeravanje, prije svega na društvene igre, na živi kontakt I na boravak u prirodi, a ako se tu nađe I poneki crtani film nije strašno, osim u slučaju da je riječ o satima provedenim pred ekranom.

BN TV

Izvor: www.rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Ema Kovač AK “Atletik“ Bijeljina osvojila zlato na Otvorenom prvenstvu AP Vojvodine

Proteklog vikenda u Sremskoj Mitrovici održano je Otvoreno prvenstvo AP Vojvodine za mlađe juniore/ke. U trci na 800...

Noć Jackpotova u Brčkom u Vegas Casinu 18. avgusta

Vegas Casino je za vas priredio Noć Jackpotova i četiri specijalna welcome Jackpota: 3x300KM i 1x500KM uz redovne...

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...