Usvojeno NOVO fudbalsko pravilo! Sudije će ubuduće OBJAŠNJAVATI odluke, evo o čemu se tačno radi!

Datum:

Share post:

Fudbalske sudije ubuduće će morati da objasne gledaocima na stadionu odluku koju su donijeli poslije konsultacije sa VAR sobom ili nakon gledanja usporenog snimka.

 fudbalske sudije će objašnjavati odluke IZVOR: PROFIMEDIA

Svijet se menja i sa njime fudbal, tako da ne čudi što se najpopularniji sport na svijetu sve više „uvezuje“ sa tehnologijom. Počelo je sa „sokolovim okom“ koje sudijama govori da li je lopta prešla gol-liniju, potom je stigla VAR tehnologija koja ima mnogo mana, a to se rješava u hodu i FIFA je sada spremna da napravi ogroman korak koji će još više modernizovati fudbal, sve po ugledu na američki fudbal odnosno NFL.

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB), koji inače i određuje pravila fudbalske igre, odobrio je danas da će glavni sudija na utakmici ubuduće nositi mikrofon, sve kako bi navijačima mogao da objasni odluke iz VAR sobe.

To je jedna od „novotarija“ koje je propagirao Arsen Venger, a koja već godinama postoji u NFL-u. Odluke koje se donose će tako biti daleko transparentnije i neće više biti prostora za slobodno tumačenje pošto će sudije biti u obavezi da javno saopšte zbog čega su dosudile konkretnu stvar. To će se posebno koristiti u trenucima kada sudija dobija „dojavu“ iz VAR sobe, a gledaoci na stadionu, pa čak i kraj TV ekrana, ostaju bez jasno objašnjenja šta je bilo sporno i zašto je neka odluka usvojena ili preinačena.

Prvi put ćemo ovo vidjeti na Svjetskom klupskom prvenstvu iduće nedjelje, dok će biti korišteno i na Svjetskom prvenstvu za žene. To nije i jedina novost o kojoj se raspravljalo na današnjem sastanku, ali su mnoge stvari odbijene.

Tako, između ostalog, nije usvojen prijedlog o uvođenju „štoperice“ odnosno zaustavljanju vremena zbog prekida o čemu se pričalo prethodnih mjeseci, ali je sudijama naloženo da nadoknada vremena bude daleko duža nego što je to bio slučaj ranije. Takvu promjenu vidjeli smo već za vrijeme Mundijala u Kataru, kada je nadoknada znala da bude i po desetak minuta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS U NEDJELJU U BIJELJINI (foto)

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS BY BEAUTY BAR & HEDONIZAM  Za Vas smo spremili jednu divnu manifestaciju koju održavamo u...

Podržimo odbojkaše Radnika u borbi za titulu u Premijer ligi BiH (foto)

U petak od 19.00 časova u dvorani Gimnazije Filip Višnjić u Bijeljini na programu je drugi meč finala...

Gradska Boračka organizacija Bijeljina u nedjelju će obilježiti dan Bitke za Banj brdo

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno,...