USVOJEN ZAKON: Uvodi se novčana podrška nezaposlenim roditeljima sa 4 i više djece

Datum:

Share post:

Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj predviđa da roditelj koji odluči da brine o djeci ima pravo da prima platu od najmanje 750 KM mjesečno, rekla je danas u parlamentu Srpske predstavnik Ministarstva porodice, omladine i sporta Jelena Kurtinović.

Obrazlažući ovaj akt koji bi mogao da unaprijedi demografsku sliku i u Narodnoj skupštini se razmatra po hitnoj proceduri, Kurtinovićeva je precizirala da se ovim zakonom uspostavlja pravo na novčanu naknadu jednom od nezaposlenih roditelja četvoro i više djece od kojih je jedno maloljetno, u mjesečnom iznosu od neto 750 KM, sa plaćenim porezima i doprinosima, što će mu omogućiti da ispuni i uslove za penziju.

Ona je navela da je bitna novina zakonskog rješenja i uplata doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje, što je značajan benefit i proširenje prava za nezaposlenog roditelja četvoro i više djece, a primjena zakona predviđena je od 1. januara 2023. godine.

Do kraja 2022. godine, finansijska podrška ovoj kategoriji porodica realizovaće se na osnovu odluke Vlade Srpske iz septembra ove godine, a nastavak finansijske podrške od 1. januara 2023. godine, odvijaće se u skladu sa Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Srpskoj.

Kurtinovićeva je rekla da se na osnovu dosadašnje dinamike prijavljivanja korisnika po raspisanom Javnom pozivu koji je otvoren do 31. decembra 2022. godine, očekuje se da će ukupno oko 4.000 korisnika primiti ovu pomoć u 2022. godini.

TESTNA REKLAMA

– Obuhvat korisnika ovim Zakonom proširen je i na samohrane roditelje četvoro i više djece, kao i, u naročito opravdanim slučajevima, staratelja sa kojim četvoro ili više djece žive u zajedničkom domaćinstvu, ako nemaju roditelje. Zbog toga je procjena da će u 2023. godini prava na navedeno novčano primanje ostvariti oko 5.000 korisnika – rekla je Kurtinovićeva.

Ona je podsjetila da bi ukupna izdvajanja po ovom osnovu iz budžeta Republike Srpske za 2023. godinu trebalo da iznose 69.950.000 KM.

Radi usvajanja Zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj, po hitnoj proceduri je potrebno usvojiti Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Ministar finansija Srpske Zora Vidović je u vezi s ovim aktima rekla da Srpska od septembra isplaćuje navedenu naknadu u vidu socijalnog davanja s obećanjem da će se usvojiti predmetni zakoni prema kojima će sve to prerasti u primanje na koje će se plaćati porezi i doprinosi, kako bi roditelji imali i penziono osiguranje.

– U ovoj godini smo do sada za ove porodice isplatili više od 8,1 miliona KM. Posljednja cifra o broju porodica za koje smo isplatili naknadu jeste 3.784 porodice, a u resornom ministarstvu je na tom planu prijavljeno 4.259 porodica – rekla je Vidovićeva.

Ona očekuje da će se na bazi dosadašnjeg broja prijavljenih porodica u narednoj godini naplatiti doprinosi za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje u visini 20,1 miliona KM.

– Ovo je zasigurno do sada najbolja mjera za demografsku politiku koja će popraviti stanje na ovom planu – rekla je Vidovićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MALO SUTRA: Dodik o zabrani tri prsta – Mogli bi zabraniti i ljubljenje tri puta i da se krstimo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je besposlen mozak đavolje igralište i da u duhu te...

Usvojena SARAJEVSKA DEKLARACIJA koja osuđuje dizanje tri prsta NENADA NEŠIĆA

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija,...

DVOROVI: Učenici generacije kumovali na školskoj slavi! (foto)

JU OŠ "Dvorovi" u Dvorovima proslavila je školsku slavu Svetog Savu. Prigodnom programom prisjetili su se lika i djela...

SVETI SAVA SVEČANO OBILJEŽEN U ŠKOLAMA NA MAJEVICI (foto)

Školska slava Sveti Sava i ove godine tradicionalno je proslavljena u centralnim osnovnim školama i njihovim područnim odjeljenjima...