Usvojen konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu

Datum:

Share post:

Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu koji je u deficitu od 538.000 KM.

Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Slavko Bašić rekao je da izvršenje budžeta gotovo u svim stavkama iznosi oko 100 odsto i da su mala odstupanja od onog što je planirano.

On kaže da je izvršenje na prihodovnoj strani oko 98 odsto, a da je, kada je riječ o trošenju budžeta, potrošeno malo više nego što je planirano, odnosno ostvareno prihoda.

Bašić je naveo da je bilo više od tri odsto prihoda nego što je planirano.
Slavko Bašić

TESTNA REKLAMA

"Najveća stavka u prihodima su prihodi od PDV-a. Oni iznose oko 25 miliona KM i u stalnom su rastu", rekao je Bašić.

On je podsjetio da su prošle godine bila dva rebalansa budžeta – u junu i u decembru, te jedno kreditno zaduženje od pet miliona KM i da su ta sredstva iskorištena u potpunosti za ono za šta su planirana – 4.100.000 KM za infrastrukturu, a 900.000 KM za potrebe Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Bašić je rekao da su sve realokacije iskorištene u zakonskim granicama.

Odbornik opozicionog SNSD-a Aleksandar Đurđević rekao je novinarima da je opozicija i ranije ukazivala na problem deficita u budžetu za koji smatra da je loša praksa grada, jer lokalna zajednica ovakvog potencijala treba da ima suficit.

"Iz tog suficita, koji treba da ima, grad bi trebalo da finansira neke kapitalne projekte", smatra Đurđević.

On je naveo da su odbornici SNSD-a u Skupštini grada ukazivali i na to da se različitim realokacijama sredstava unutar pojedinačnih stavki dolazi do mnogih zloupotreba.

Đurđević kaže da za plate i ostala primanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi ide čak 14.000.000 KM.

"SNSD već niz godina ukazuje i na činjenicu da su sva javna preduzeća i ustanove na teret gradu, da nisu samoodrživa, poput `Eko-depa` i Banje `Dvorovi` o kojima je danas raspravljano, te da grad diže kredite i vraća njihove dugove", rekao je Đurđević.

Komentarišući rad Banje "Dvorovi", on je iznio stav SNSD-a da bi ova banja trebalo da pređe na republički nivo da bi u nju bila investirana znatnija sredstva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je da je današnja sjednica Skupšine protekla u veoma korektnom radu odbornika i da je donesen niz značajnih odluka.

"Usvojen je konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu. Tačka o izvršenju kapitalnih investicija za 2018. i plan kapitalnih investicija za period 2019-2021. godinu je usvojen. U prošloj godini kapitalne investicije su izvršene sa nešto više od 74 odsto", rekao je Mićić, napominjući da investicije za ova ulaganja nisu samo iz gradskog budžeta, nego uz učešće i ulaganja Vlade Reublike Srpske.

On kaže da su značajna ulaganja Vlade Srpske, prije svega, u oblast zaštite od poplava izgradnjom nasipa, kanala, početak regulacije rijeke Janje.

"U 2018. godini smo od 46 miliona KM, koliko je bilo planirano, izvršli oko 35 miliona KM. Iz budžeta grada izdvojeno je oko osam miliona KM, najvećim dijelom za izgradnju kanalizacije", rekao je Mićić.

On je istakao da se u narednim godinama planira 100 miliona KM kapitalnih investicija, od čega 16,9 miliona KM iz budžeta grada.

"Cilj nam je da u narednom periodu nijedna ulica u gradu ne bude bez asfalta, na čemu ćemo strateški raditi u narednom periodu", rekao je Mićić.

Što se tiče investicija iz Vlade Republike Srpske, kaže Mićić, najveće su u dijelu zaštite od poplava – nastavak izgradnje Drinskog nasipa, završetak kanala kroz grad, obodni majevički kanal.

On je podsjetio da je grad uložio oko 4.200.000 KM, zajedno sa zemljištem, u Industrijsku zonu dva.

Govoreći o pokriću deficita, Mićić je rekao da je to takozvani knjigovodstveni deficit koji će biti pokriven smanjenjem potrošnje na nekim drugim stavkama.

"Ovih dana ćemo dobiti novi kredit, a on podrazumijeva i usvajanje novog rebalansa budžeta, pri čemu će biti uvrštena i ta smanjenja potrošnje", rekao je Mićić.

Govoreći o situaciji u Banji "Dvorovi", on je naveo da je ova ustanova trenutno stabilna, da kredit od milion KM koji je dobila nije u potpunosti realizovala, ali je urađeno mnogo toga.

"Jedan sprat kompletno je renoviran i završen, kupljeno je mnogo instrumenata za medicinski dio, a nije završen zatvoreni bazen iako smo planirali. Javna nabavka je u toku i biće završen u narednom periodu. Radnici redovno primaju plate", kaže Mićić.

Prema njegovim riječima, trenutno se pokušava uraditi preregistracija, da bi bio omogućen pronalazak strateškog partnera, odnosno da neko dođe sa dijelom kapitala i završi kompletan hotel sa 400 ležajeva, koliko je planirano kada je počela gradnja hotela.

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...