USTAVNI SUD RS: Nije prihvaćena inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Izmjene i dopune Plana zapošljavanja u GU Bijeljina za 2021. godinu

Datum:

Share post:

Ustavni sud saopštio je da iz procesnih razloga nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Izmjene i dopune Plana zapošljavanja u Gradskoj upravi grada Bijeljina za 2021. godinu.

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici u Banjaluci da Odluka o donošenju Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenja.

Sud je ocijenio da donosilac akta u postupku pripreme, izrade i donošenja osporene odluke nije postupao saglasno relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, čime je istovremeno narušio i ustavno načelo zakonitosti.

Ustavni sud je, navodi se u saopštenju, donio i odluku kojom je utvrdio da Uputstvo o načinu i postupku vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini i sprečavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini, koje je donijela Uprava Javnog preduzeća šumarstva “Šume Republike Srpske” Sokolac, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o šumama.

“Neustavnost i nezakonitost uputstva Ustavni sud je utvrdio s obzirom na činjenicu da je ovaj akt donijelo javno preduzeće koje zakonom nije ovlašćeno da uređuje obavljanje stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini”, navedeno je iz Ustavnog suda.

Sud nije prihvatio inicijativu za ocjenjivanje ustavnosti određenih članova Zakona o komunalnim djelatnostima jer je ocijenio da su ove zakonske norme saglasne Ustavu Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: insajder.in

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GOVEDARICA: Vlast da riješi status zaposlenih radnika SDS koji zbog američkih sankcija ne mogu da prime plate (foto)

Šef Kluba poslanika SDS u NS RS Vukota Govedarica traži od aktuelne vlasti da riješi status zaposlenih radnika...

KARAN, MINISTAR MUP RS: Policijski službenici moći će da rade do 55. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ubrzo će pokrenuti inicijativu za promjenu zakonskih odredbi koje propisuju uslove za penzionisanje...

Đurđevdanske svečanosti u Loparama

Povodom obilježavanja Dana opštine Lopare i krsne slave opštine - Đurđevdana i ove godine će u Loparama biti...

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo, ne može podržati ni članstvo u Savjetu Evrope

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je na današnjoj vanrednoj sjednici, koja je sazvana na njen zahtjev,...