Ustavni sud BiH poništio svoju odluku i ponovo oživio slučaj “Alijagić“

Datum:

Share post:

Nakon što je prošle godine odbio apelaciju Saliha i Muamera Alijagića i stavio tačku na njihovo milionsko potraživanje od Republike Srpske, Ustavni sud BiH se iznenada predomislio i sada donio potpuno suprotnu odluku, te odlučivanje prebacio ponovo na Vrhovni sud Republike Srpske.
 

Predmet „Alijagić“ na taj način će opet biti u sudnici i o njemu će se odlučivati po čak 20 put. Spor između Alijagića i Republike Srpske traje već deceniju, a vodi se jer Alijagići traže naknadu materijalne štete za oduzete mašine, alat, opremu i repromaterijal, poluproizvode i gotove proizvode iz njihove zanatske radnje u Trebinju 1993. godine.

Podsjećamo, poznato je da je nakon više sudskih procesa, Ustavni sud BiH, u martu 2018, kao neutemeljenu odbacio apelaciju Alijagića protiv presuda Vrhovnog suda RS i Višeg privrednog suda Trebinje, čime je stavljena tačka na njihovo milionsko potraživanje zbog oduzete imovine.

Međutim, nakon toga su Alijagići podnijeli zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda BiH. Sud je zahtjev prihvatio u novembru 2018, te preispitao svoju Odluku.

TESTNA REKLAMA

Nakon preispitivanja, iste sudije Ustavnog suda BiH koje su lani odbile apelaciju Alijagića, sada, 31. januara ove godine, su je usvojile.

„Utvrđuje se povreda prava na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ukida se presuda Vrhovnog suda Republike Srpske od 4. decembra 2014. i predmet vraća Vrhovnom sudu, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku“, navodi se u Odluci Ustavnog suda BiH od 31. januara.

Naloženo je da Vrhovni sud RS u roku od 90 dana obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja Odluke Ustavnog suda BiH.

Iz kabineta Pravobranioca Republike Srpske Milimira Govedarice su rekli da im je dostavljena odluka Ustavnog suda BiH.

„Ustavni sud BiH je bio dužan da dostavi svim stranama zahtjev za preispitivanje Odluke, ali u ovom slučaju je prekršen član 70. Pravila Ustavnog suda, jer navedeni zahtjev nije dostavljen, s toga Pravobranilaštvo RS nije imalo mogućnost da se izjasni na isti“, istakli su u Pravobranilaštvu RS.

Dodali su i da se uvidom u Odluku Ustavnog suda primjećuje da je osnov za donošenje odluke pronašao u navodna četiri vještačenja iako je nesporno da su u toku dugogodišnjeg parničnog procesa bila samo dva vještačenja.

Salih Alijagić ranije u Hrvatskoj izgubio milionski spor protiv Republike Srpske.

​Izvor capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Izabrana je nova generacija ljepotica iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja

Hotel Jelena Brčko, u petak 12.08.2022., ugostio je najljepše djevojke iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko...

NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: IDEMO NA TRI BODA

Šef stručnog štaba Zvijezde 09 pred današnju utakmicu sa Kozarom rekao je da su svi igrači spremni, maksimalno...

Ispraćaj u penziju dugogodišnjeg načelnika Službe laboratorijske dijagnostike JZU Dom zdravlja Bijeljina – Milene Lovre

Ispraćaj u penziju dugogodišnjeg načelnika Službe laboratorijske dijagnostike JZU Dom zdravlja Bijeljina. Milena Lovre rođena je 01.08.1957. godine u...