Uskoro pretresi škola u Republici Srpskoj!

Datum:

Share post:

Prostorije osnovnih i srednjih škola do kraja ove godine biće detaljno prekontrolisane. U čak 80 odsto školskih objekata biće provjereno postoji li tragova droge na stolovima, u toaletima, sportskim dvoranama i svim učionicama. Međutim, neće biti poznato koje su škole uključene u projekat, niti tačan datum provjere. Sve to će provoditi Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.  
 

"Formiraće se jedna istraživačka grupa od predstavnika policije, zdravstvenih radnika i predstavnika škole, koji će iznenada i bez najavljivanja dolaziti u prostorije, uzimati sa površina briseve i uz pomoć testa određivati da li postoji prisustvo psihoaktivnih supstanci," rekao je Milan Latinović, predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj.

Nacrt operativnog plana treba da odobri Vlada Repubike Srpske. U Komisiji kažu da je za ovaj projekat iz budžeta već predviđeno 50 hiljada maraka. Direktori škola najavljuju podršku. 

"Sve aktivnosti koje su vezane za prevenciju u sprečavanje svakako su dobro došle i u školama se provode već dugi niz godina. Možda će ovo biti nešto ozbiljnije, u smislu otkrivanja. Tako bi trebalo to možda dati i bolji rezultat, kada je u pitanju navika da učenici prestanu da se informišu o tim stvarima, a pogotovo da ne uđu u priču o probavanju tih sredstava," kaže Dušan Mišljenović, direktor Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski". 

Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga postoji od 2008. godine. Bila je dio istraživanja provedenog u čak 35 evropskih zemlja, koje se bavilo zloupotrebom droge, alkohola, cigareta i lijekova za smirenje kod dječaka i djevojčica školskog uzrasta. Podaci su pokazali da su po konzumiranju cigareta i alkohola polovi izjednačeni. Međutim, dječaci prednjače u upotrebi marihuane i drugih droga. Najveći porok djevojčica je, pokazuju istraživanja, konzumiranje lijekova za smirenje. 

TESTNA REKLAMA

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...