URVIOR Banjaluka osuđuje boravak predsjednika Hrvatske u Derventi 25. marta

Datum:

Share post:

Saopštenje Udruženja građana 1 Bataljon vojne policije 1 Krajiškog korpusa, Udruženja ratnih vojnih invalida otadžbinskih ratova Grada Banja Luka, Udruženja 65. Zaštitnog motorizovanog puka, Humanitarnog udruženja Gardijsko srce, Udruženja RVI opština Petrovo, Udruženja RVI Srbac i Udruženja RVI Ribnik povodom boravka predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u Derventi dana 25.03.2023. godine, prenosimo u cjelosti:

„Poštovani,

na dan prije 31. godišnjice od stradanja Srba u Sijekovcu kod Broda, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je u Derventi 103. brigadu HVO koja je učestvovala u tom i zločinima na području Broda i u selima Kričanovo, Poloj, Zborište, Liješće, Vrela i Klakar.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije mogao bez znanja i prećutnog odobravanja državnih, republičkih i opštinskih vlasti doći u Derventu i organizovati dodjelu odlikovanja.

Nikad nigdje u svijetu nije zabilježena dodjela odlikovanja kao što je u ovom slučaju.

Predsjednik Republike Hrvatske dodijelio je odlikovanje 103 brigadi HVO Derventa na teritoriji gdje su od strane te iste brigade počinjeni zločini nad Srpskim stanovništvom, a koja je tokom 1992 godine oslobođena od strane Vojske Republike Srpske. I dan danas se nalazi u sastavu Republike Srpske.

Tražimo da se sa imenima i prezimenima objavi spisak svih nosioca funkcija na državnom, republičkom i opštinskom nivou koji su znali ili su morali znati i odobrili dolazak predsjednika Milanovića u Derventu i dodjelu odlikovanja 103. brigadi HVO.

Ne zaboravimo da o zločinu nad srpskim civilima u Brodu i okolnim selima 1992. postoje brojni dokazi.

Kompletna dokumentacija vezana za taj sudski predmet je predata 2002. godine istražiteljima Haškog tribunala, ali je Tribunal taj predmet 2006. prebacio na Tužilaštvo BiH.

Do današnjeg dana SUD i Tužilaštvo BiH je osudilo samo jedno lice za zločin u Brodu 1992. godine na deset godina.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VAŠA ’’BENELLI’’ OBUĆA BIJELJINA: Maturantima do 20% sniženja (foto,video)

Maturanti posjetite prodavnice ’’Benelli’’ obuće u Bijeljini i Brčkom i iskoristite priliku na popust do 20%. +387 55 212...

JANJIĆ, PREDSJEDNIK OFS BIJELJINA: Gasi li Ljubiša Petrović sport u Bijeljini? Nijedan sportski kolektiv još nije dobio ni ’’marku’’ iz Gradskog budžeta (foto)

Da li gradonačelnik Bijeljine gasi sport u Bijeljina pita Goran Janjić predsjednik OFS Bijeljina? -Na današnji dan, 23. aprila...

Bijeljinski gimnazijalci se družili sa mališanima u Dnevnom centru za djecu u riziku (foto)

Učenici JU Gimnazija ’’Filip Višnjić’’ iz Bijeljine su današnji dan proveli  u dnevnim aktivnostima i sa mališanima u...

Pedagoški fakultet uspostavio saradnju sa Udruženjem „Bijeljinska djeca suncokreti“ (foto)

Danas je u prostorijama Pedagoškog fakulteta u Bijeljini potpisan Sporazum o saradnji između ove visokoškolske ustanove i Udruženja...