Uručeno 12 posthumnih odlikovanja /VIDEO/

Datum:

Share post:

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević uručio je danas u Bijeljini 12 posthumnih odlikovanja Medalja zasluga za narod porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Bijeljine i Brčkog.

Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske odlikovani su iz Bijeljine Ranko Dragičević, Radenko Zarić, Đorđe Petrović, Velibor Savić, Đorđe Rakita, Drago Mijatović i Marinko Kukulj.

Posthumno su odlikovani borci iz Brčkog Siniša Drinčić, Zoran Gorančić, Slobodan Glupković, Branko Marjanović i Zoran Đorđević.

TESTNA REKLAMA

Izaslanik predsjednika Republike Miladin Dragičević rekao je novinarima da je od 2012. godine posthumno dodijeljeno 1.740 odlikovanja, od kojih 174 ove godine, najavljujući da će ovaj proces biti nastavljen i dolaskom novog predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

„U četvorogodišnjem odbrambenom-otadžbinskom ratu poginulo je 30.000 boraca koji su svoje živote ugradili u Republiku Srpsku i donijeli slobodu na ove prostore“, istakao je Dragičević.

On je rekao da se u Srpskoj radi na rješavanju socijalnih, materijalnih i statusnih problema boraca i da je najveći uspjeh postignut na rješavanju stambenih problema porodica poginulih boraca. 

Dragičević je najavio da će narednih dana biti donesena i dopunska odluka kojom će biti omogućeno da oni koji iz nekog razloga do sada nisu riješili stambeni problem mogu da podnesu zahtjev za njegovo rješavanje.

„Vlada Republike Srpske učinila je dosta, ali to nije dovoljno. Porodicama poginulih nikada se ne možemo odužiti onoliko koliko su oni dali za Republiku Srpsku i briga o njima je naša sveta i trajna obaveza“, ocijenio je Dragičević.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je na svečanosti u Gradskoj upravi Bijeljine da će posthumno biti odlikovani svi poginuli borci Vojske Republike Srpske.

On je rekao da će novom odlukom Vlade Srpske biti omogućeno stambeno zbrinjavanje za još oko 700 porodica, kao i da se nastoji produžiti rok za ostvarivanje nematerijalne štete koje nisu ostvarile sve porodice.

„Kada je u pitanju zapošljavanje djece poginulih boraca, od marta 2012. godine kada smo na spisku imali njih 3.687, danas imamo još 990“, naveo je Lazić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini je kroz različite projekte Vlade Republike Srpske zaposleno 372 djece poginulih boraca, 80 kroz projekte samozapošljavanja, 83 putem zapošljavanja kod poslodavaca i 210 kroz projekat pripravnika sa visokom stručnom spremom.

Lazić je izrazio nadu da će, u saradnji sa Vladom Srpske, do 2020. godine kroz ove tri komponente zapošljavanja posao dobiti sva djeca poginulih boraca.

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...