Uređenje pejzaža – šta je vertikalno baštovanstvo

Datum:

Share post:

Pejzažna arhitektura je suštinski aspekt stvaranja atraktivnog i funkcionalnog spoljašnjeg okruženja.

Vertikalno baštovanstvo je samo jedan od novih trendova u uređenju bašta i okućnica koji je zaživio širom svijeta, a posebno gradskim sredinama gdje nedostaje prostora za klasične bašte.

Ova tehnika koristi vertikalne površine, kao što su zidovi, ograde i zidne police za rast biljaka i cvijeća. Pokazaćemo vam u nastavku kako možete i vi da je ostvarite i šta sve podrazumijeva.

Neophodni elementi za vertikalnu baštu

Prvi korak je ključan za sve dalje odabire i podrazumijeva da odredite dostupnu površinu na kojoj ćete osnovati svoju vertikalnu baštu!

Napomenuli smo ranije da to mogu biti bilo kakve zidne površine ili konstruisane samostalne police, ali će vam možda biti neophodno da uklonite iz svog dvorišta drvo ili suvišne granje, kako bi se omogućio nesmetan pogled. 

Preporučujemo za početak upotrebu lančane aku testere, jer ćete na efikasan način osloboditi površinu neophodnu za vertikalnu baštu i time kreirati bolje navike u održavanju dvorišta.

Čvrsta struktura polica je neophodna da bi izdržala težinu vaših biljaka.

Možete koristiti metalne nosače, rešetke ili žičanu mrežu sa vertikalnim policama, ali je važno odabrati materijal koji će biti izdržljiv i otporan na vremenske uslove, a zatim će vam trebati saksije da držite biljke na mjestu.

Možete u ove svrhe birati između različitih materijala kao što su plastika, metal, keramika ili čak reciklirati predmete, koje imate po kući, a dobre su veličine za sađenje biljaka.

Zatim je neophodno i dobro, kvalitetno zemljište, koje zadržava vlagu, ali i odgovarajuće đubrivo sa hranljivim materijama za rast vaših biljaka.

Odabir biljaka za vertikalno baštovanstvo

Postoji veliki broj biljaka koje su idealne za vertikalno baštovanstvo, uključujući sukulente, cvijeće, zelenilo i povrće.

Važno je odabrati biljke koje su prilagođene vašem klimatskom području i uzeti u obzir faktore poput sunčeve svjetlosti i vlage, recimo čuvarkuća je dobar izbor zato što je izdržljiva, a ne škodi ni njena ljekovita priroda.

Dodatno, autohtone biljke zahtijevaju manje održavanja i otpornije su na štetočine i bolesti, što vam dugoročno štedi vrijeme i novac.

Sem toga, očuvanje vode je postalo kritično pitanje, a moderne tehnike uređenja sada uključuju biljke otporne na sušu i sisteme za navodnjavanje, koji minimiziraju upotrebu vode.

Ova vrsta uređenja ne samo da smanjuje potrošnju vode, već i stvara održivu baštu, kojoj nije potrebno za održavanje tzv. tuširanje biljaka.

Biljke je važno redovno navodnjavati i brinuti se o njima. Potrebno je koristiti sistem za navodnjavanje koji će osigurati da biljke dobiju dovoljno vode, a takođe se može koristiti supstrat za zaštitu biljaka od vremenskih uslova!

Prednosti vertikalnog baštovanstva

Pejzaž vašeg imanja je produžetak vašeg doma, a sa ovim modernim tehnikama uređenja, možete stvoriti prelijepo, održivo i funkcionalno okruženje na otvorenom.

Bez obzira da li želite da uštedite vodu, maksimizirate prostor ili poboljšate izgled svoje bašte ili dvorišta, ova tehnika vam može pomoći da postignete željene rezultate.

Vertikalne bašte pružaju brojne prednosti, uključujući povećanje dostupnog prostora, održivost i štednju prostora, kako smo već naveli.

Dodatna estetska vrijednost je razlog velike traženosti vertikalnih bašti. One su praktično  sredstvo za kreiranje unikatnih i privlačnih kutaka napolju, koji će privlačiti pažnju vaših gostiju.

Takođe možete očekivati smanjenje buke i zagađenja, a povećanje vlažnosti vazduha.

Razne vrste ptica i insekata će vam svakako biti zahvalne na novom domu!

Važna napomena je da vertikalne bašte se ne moraju nalaziti samo u dvorištima, već ih možete koristiti i u unutrašnjosti, kao što su stanovi ili kancelarije.

Time ćete upotrebom recimo vještačkog bilja ili prave mahovine kreirati zanimljivu i inovativnu dekoraciju i promijeniti izgled enterijera.

Ukrasne komponente vertikalne bašte

Elementi uređenja poput terase, staza, potpornih zidova i kamina na otvorenom su popularan način za dodavanje funkcionalnosti i estetske privlačnosti vertikalnim baštama.

Sem toga, možete koristiti LED svjetla, fenjere ili viseća svjetla, kao i da uključite baštensku umjetnost da biste istakli svoju baštu i napravili zadivljujući noćni prikaz.

Opcije kao što su zidne skulpture, kućice za ptice ili drugi ukrasni komadi povećavaju interesantnost vaše bašte.

Koristite različite nivoe u vašu korist! Kreiranjem različitih nivoa u svojoj vertikalnoj bašti, možete dodati dubinu.

Razmislite takođe o dodavanju jedinstvene biljke ili vode – recimo fontane ili dekorativnog jezera, u svoju baštu kao žarišne tačke, odnosno akcentovanog područja u dvorištu i samoj bašti.

Zapamtite, ključ za ukrašavanje vertikalne bašte je da budete kreativni i da se zabavite sa tim!

Vertikalno baštovanstvo je jednostavno za izvesti i zahtijeva samo malo truda i brige za biljke.

Ukoliko želite da unesete nešto novo i originalno u svoju okućnicu, vertikalno baštovanje je pravi izbor za vas!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Fudbaleru Zvijezde 09 Salimanu Kayodeu ponude na stolu iz zemlje i inostranstva (foto)

Fudbaleru Zvijezde 09 Salimanu Kayodeu ponude na stolu iz zemlje i inostranstva Fudbaleri Zvijezde 09 juče su zabilježili veoma...

MILIČEVIĆ: Na putu smo da obezbijedimo da na izbore izađemo kao Srpska demokratska stranka

Saopštenje za javnost SDS RS prenosimo u  cjelosti: SDS je na putu rješavanja i tehničkih problema vezanih za izlazak...

CACANOVIĆ: Čestitam OK ’’Radnik’’ Bijeljina – političari da se više ne reklamiraju preko sporta

Odbojkaši Radnika iz Bijeljine su odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine, a sportski uspjeh im je preko svog...

DODIK: Rezolucija o Srebrenici, ako bude usvojena, definitivno će sahraniti BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da rezolucija o Srebrenici, ako bude usvojena u Generalnoj skupštini UN,...