Upravljanje u odnosima sa klijentima, CRM sistemi

Datum:

Share post:

U prethodno periodu, pisali smo u vezi industrijskog softvera i svjetskih igrača u ovom segmentu.

Ovaj put, obrađujemo CRM paletu, gdje smo identifikovali najbolja rješenja i informaciju da li postoje firme kod nas koji nude ove usluge i rješenja.

Šta je CRM?

CRM je kratica od Customer Relationship Management. CRM sistem predstavlja jedinstvenu operativnu bazu, a opšta definicija uključuje koncept koji se odnosi na praćenje načina prodaje i internih procesa. Suštinski, CRM „gađa“ i usredoči se na svaki prodajni korak, koji prati interne procese u našoj firmi.

Ekspanzija korišćenja CRM-a, omogućila je svim vrstama firmi, prije svega, jedinstven i jasan pregled klijenata, organizovane informacije o kompletnoj interakciji na jednom mjestu, bez suvišnih „lutanja“ po raznovrsnim modulima, a sve je olakšano i dostupno na jednom mjestu u bilo kojem trenutku. Izuzetna profesionalna alatka, gdje se prati „životni ciklus“ prodajnih kanala i klijenata na jednom mjestu.

TESTNA REKLAMA

CRM omogućava sistematsku klasifikaciju u vezi bilo kojeg kupca, sa orijentacijom olakšanja procesa rada i usmjerenosti prije svega ka prodaji. Fokus je na prikupljanju svih relevantnih podataka u vezi naših kupaca i pratećih informacija, koje omogućavaju zaposlenim olakšan sistem rada. Akcenat je na mapiranju svih podatka o našim kupcima, pohranjivanja u intuitivan i pregledan sadržaj.

Implementirati se može lokalno odnosno on-premise ili u oblaku (cloud) izvedba.

Software as a service tzv. SaaS način primjene, sve više je zastupljen i omogućava opciju plaćanja ovog proizvoda kroz mjesečnu pretplatu (kao usluga) sa odgovarajućom podrškom. Ovdje se izbjegavaju velike finansijske investicije. Sve više svjetskih proizvođača, svoje poslovanje prilagođavaju ovom načinu mjesečnog tarifiranja uz ugovornu obavezu. Konceptualno, SaaS model razlikuje od „tradicionalne“ implementacije, izbjegavanjem višemjesečnog instaliranja i jednokratnih troškova hardvera. Bez većih investicija koje se moraju odmah platiti (naročito licenci i hardwera).

Ovdje je CRM pronašao veliku primjenu u aplikativnom ili softverskom načinu isporuke, gdje predstavlja jedinstvenu centralnu bazu svih klijenata sa povezanim informacijama.

Prema istraživanjima svjetskog renomiranog Gartnera, Salesforce Sales Cloud je vodeće rješenje za automatizaciju prodaje. Više od decenije odnosno petnaestu godina zaredom, Gartner Salesforce priznaje kao lidera u tzv. „Magic Quadrant“ (magični kvadrant, koji identifikuje niz kompleksnih parametara).

Gartner definiše CRM Sales Force Automation (SFA) kao sisteme koji podržavaju automatizaciju prodajnih aktivnosti, procesa i administrativnih odgovornosti za prodajne profesionalce u organizaciji.

Dobar pokazatelj je činjenica, da postoje partnerske firme kod nas i u regiji, a koji su zaduženi za implementaciju navedenih sistema.

Neki do partnera ovog sofisticiranog rješenja su Level Up iz Hrvatske, Agilcon iz Srbija, zatim Planet Soft iz BIH i drugi.

U našoj zemlji postoje lokalne kompanije kao Consulting partneri, koji se bave implementacijom ovih rješenja.

Ovo napredno softversko rješenje američke kompanije, bavi se optimizacijom i automatizacijom sistema u firmi, čime se u velikoj mjeri pospješuje efikasnost u radu prodajnih aktivnosti i potpuna minimalizacija administrativnih troškova.

Ključna olakšica je zasnivanje sistema u Cloud-u, što znači da nema hardvera, troškova i sličnih finansijskih nameta.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: unplash.com

Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...