UNESKO poziva na globalnu zabranu pametnih telefona u školama

Datum:

Share post:

Pametni telefoni trebalo bi da budu zabranjeni u školama kako bi se riješili problemi u učionici, poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti djece od maltretiranja na internetu, saopštio je danas UNESKO.

Uizvještaju agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu navodi se da postoje dokazi da je prekomjerna upotreba mobilnih telefona povezana sa lošijim učinkom školaraca, kao i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost djece, prenosi Gardijan.

Dodaje se da digitalna tehnologija u cjelini, uključujući vještačku inteligenciju (AI), uvijek treba da bude podređena “viziji obrazovanja usmjerenog ka čovjeku”, te da nikada ne treba da zamijeni interakciju licem u lice.

Iz UNESKA upozoravaju da je možda precijenjen pozitivan uticaj “novih metoda učenja” i digitalne tehnologije na ishode i ekonomsku efikasnost.

– Ne predstavljaju sve promjene napredak. Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primijenjeno svuda – ističe se u izvještaju agencije Ujedinjenih nacija.

Napominje se da ne bi trebalo zanemariti “društvenu dimenziju” obrazovanja koje podrazumijeva nastavu licem u lice.

– Digitalna revolucija ima nemjerljiv potencijal, ali kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulisati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti načinu na koji način se ona koristi u obrazovanju – rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azule.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

1/8 FINALA KUPA SRPSKE U FUTSALU: KMF Radnik MD Shop u Goraždu

U prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske danas su izvučeni parovi osmine finala Kupa Republike Srpske u futsalu, piše...

City Mall iz Bijeljine u Zvorniku otvorila retail park – ZVORNIK CITY PARK (foto)

U BiH je jučer otvoren još jedan retail park, dio je mreže koja se brzo širi U Bosni i...

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović skuplja potpise i formira udruženje građana!?

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović (SDS) skuplje potpise s ciljem da registruje udruženje građana, saznaje Srpskainfo u tom gradu. Kako...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće (foto)

Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće, neistine i manipulacije su da...