Na manifestacije „Dani fudbala FS RS“ u Banja Luci, fudbalska heroina iz Dvorova – Una Rankić, proglašena je za najbolju fudbalerku Republike Srpske za 2023. godinu.

Una Rankić je ponos Dvorova

Una je rođena u Dvorovima u sportskoj porodici Rankića a njen otac Vladimir je bio poznati fudbaler u regionu.

Una je naslijedila kako kaže talaneat od svog oca, te je u njegovoj školi fudbala usavršila fudbalsku igru do tančina i danas, sa samo 15 godina, najbolja je fudbalerka Republike Srpske.

Una je posle škole fudbala nastupala u ekipi FK “Radnik bumerang“ iz Bijeljine gdje je ostvarila zapažene rezultate u omladinskoj i seniorskoj konkurenciji u Premijer ligi BiH, a onda prelazi u FK “Leotar“ iz Trebinja gdje i danas igra.

Nezamjenjiva je članica svih omladinskih reprezentacija BiH po uzrastima kroz koje prolazi i uvjek je kapiten ekipe a danas se već nalazi na pripremama U-17 reprezentacije BiH u Zenici. Nastupila je i u seniorskoj reprezentaciji BiH i kako kažu – Una Rankić je ponos Dvorova.

Porodica Rankić podređena sportu

-Zanimljivo je nešto reći i o njenoj porodici, koja je, možemo slobodno reći totalno podređena sportu. Naime, njen djed Bogdan Rankić je bio dugogodišnji vrsni fudbaler u FK “Proleter“ Dvorovi a njegovim stopama su krenuli i sinovi Vladimir i Miodrag Mikica Rankić, kaže Vladan Simeunović.

Simeunović podsjeća da su obadvojica (Vladimir i Miodrag Mikica Rankić) prošli školu fudbala u FK “Partizan“ iz Beograda a onda je Vladimir igrao u Loznici, Mitrovici, Bijeljini, Ugljeviku, Dvorovima, Modriči i još nekim klubovima i svugdje je postizao vrhunske rezultate, a danas se trudi da obučava mlade fudbalere u svojoj privatnoj školi fudbala.

-Miodrag-Mikica Rankić je nakon što je napustio Partizan, igrao u nekim beogradskim klubovima, Mitrovici, Brčkom a najveći trag je ostavio u Proleteru iz Dvorova gdje je bio kapiten i gdje je završio fudbalsku karijeru igrača a onda vrlo uspješno se prihvatio trenerskog posla u omladinskoj školi, nastavlja istoričar FK “Proleter“ Dvorovi Vladan Simeunović.

-Vodio je ekipu Dvorova u takmičenju Omladinske premijer lige BiH u nekoliko sezona i  proizveo nekoliko dobrih igrača od kojih su neki u inostranstvu, a neki i danas nastupaju u Dvorovima. Danas je Mikica pečalber u FK “Union“ u Berlinu gdje obavlja funkciju skauta, a njegov sin Stefan takođe igra fudbal u drugoj ekipi Uniona u Berlinu, nastavlja Simeunović.

Za ostvarene rezultate u svojoj karijeri, Miodrag Rankić je od 2019. godine nosilac „BRONZANE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“.

Simeunović podsjeća da su Unine tetke Sanja, Vanja i Bogdanka takođe vrsne sportiskinje i nosioci crnog pojasa u karateu gdje su ostvarile zapažene rezultate, podsjećajući da je i Unin ujak Danijel Mijatović bio igrač Radnika iz Bijeljine i Kozare iz Gradiške.

-Uno želimo ti sreću u daljoj karijeri i nadamo se da ćeš ostvariti zavidne rezultate u fudbalskom sportu i u budućem vremenu, zaključio je Simeunović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdesavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име