Umjetnici za ljudsku dušu na bijeljinskim trotoarima (foto)

Datum:

Share post:

Godinama već na bijeljinskim trotoarima, u centru grada, oko gradskog trga, mogu se sresti likovni umjetnici, harmonikaši,  razni zabavnjaci i „iscjelitelji“ ljudske duše.

Dušan Basta (64) je jedan od tih prepoznatljivih umjetnika koji svojom nenametljivom pojavom, nekim iskonskim mirom koji nosi u sebi, često izazove pažnju slučajnih prolaznika svojim slikama.

Dušan je član Udruženja likovnih umjentika „Sveti Luka“, a slikarstvom se intenzivno bavi  već tridesetak godina. Kaže da su mnogi iznenađeni njegovim slikama, znajući da je po zanimanju monter baznih stanica za mobilnu telefoniju i da je veći dio radnog vijeka proveo u zraku.
Dušan Basta
Basta je naslikao više od  300 slika, a mnoge su završile u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, SAD-u. Najčešće slika seoske motive, pejzaže i portrete, uglavnom po narudžbi. Vole ljudi da “nahrane” dušu idiličnim motivima sa sela, motivima stada, starih kuća i zavičajnih šljivika.

Dušan za portal Dešavanja u Bijeljini kaže da narod sve manje kupuje slike, te da je i to potvrda velike ekonomske krize u kojoj danas živimo.

TESTNA REKLAMA

„ Dijaspora došla i otišla. Avgust mi je bio izuzetno loš. Nešto prodam po narudžbi, ali znam i po dvadesetak puta izaći na trg sa slikama, a da niko ništa ne kupi. Platim dnevnu placarinu 2,5 KM za jedan kvadrat, popijem kafu, tako da sam uglavnom na gubitku. Ipak, slikam za repromaterijal i za svoju dušu“, kaže Dušan Basta.

Samo par koraka dalje ulični svirač Risto Brkić iz Šapca razvlači svoju harmoniku. Ovog ljeta dobio je i pojačanje, tako da je uz njega i supruga Angelina. Često pjevaju zajedno, jer, kako kažu, dobar glas daleko se čuje.

„Već četrdeset godina smo zajedno, i u dobru i u zlu.  Pjevamo ono što narod traži. Uglavnom, sevdah. Ovog ljeta često su nam tražili da im zapjevamo: „Čudna jada od Mostara grada“. Traže i popularnu narodnu pjesmu: „ Višegrade, grade, gdje je moja draga“. Pjesma razgaljuje dušu i uveseljava narod. Zašto onda da im i mi u tome ne pomognemo“, kaže Risto Brkić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: 11. “Dani povrća“ u Gornjem Crnjelovu (foto)

Danas su u Gornjem Crnjelovu organizovani 11. po redu Dani povrća. Ove godine na manifestaciji je svoje povrće,...

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...