Umjetnici iz Republike Srpske i Rusije u čast Višnjiću

Datum:

Share post:

Pretposlednjeg dana manifestacije „Višnjićevi dani“ Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Semberija“ organizovalo je guslarsko i folklorno veče, na kome je nastupio i Ansambl pjesama i igara „Černozjomočka“ iz ruskog grada Voronježa.

– Da bi gosti imali što više prostora, SKUD „Semberija“ je odigrao samo igre iz Istočne Hercegovine. Ova koreografija je po svom karakteru u duhu „Višnjićevih dana“ s obzirom na to da su nošnje iz vremena u kome je živio Filip Višnjić, a i pjevački dio u Višnjićevom stilu – istakla je direktor SKUD-a „Semberija“ Branka Savčić.

Nakon nastupa foklorista „Semberije“, guslari Miloš Marjanović i Mladen Jevrić su izveli Višnjićevu pjesmu „Početak bune na dahije“, odnosno, pjesmu o djelu Filipa Višnjića.

TESTNA REKLAMA

Gostujući dio programa su obilježili ruski studenti iz Voronježa koji su izvođenjima tradicionalnih i popularnih kompozicija oduševili publiku u Centru za kulturu, a najviše aplauza dobili su za izvođenje pjesme „Tamo daleko“ na srpskom jeziku. Gostovanje na „Višnjićevim danima“ je dio posjete delegacije voronješkog univerziteta Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u okviru koje će profesorima i studentima iz Republike Srpske predstaviti svoj grad i univerzitet.

Vođa ruskog ansambla Igor Maksimov je naveo da su srpski i ruski narod veoma bliski i da postoji mnogo mogućnosti za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja.

– Naša folklorna grupa je osnovana prije 56 godina i od početka je čine studenti Državnog poljoprivrednog fakulteta u Voronježu. Zadovoljstvo nam je što imamo priliku da građanima Bijeljine predstavimo našu tradiciju – navela je vođa plesne grupe Marina Andrejevna.

Gusle su instrument koji su sinonim za Filipa Višnjića, a ovogodišnje „Višnjićeve dane“ je obilježio koncert umjetnika gudača na instrumentima istog tipa, ali dosta drugačijeg zvuka. Za ovu priliku Banjalučki gudački kvartet je u dvorani Eparhijskog kulturnog centra izveo mozaičan repertoar kompozicija više autora od Mocarta, preko Štrausa i drugih kompozitora valcera do Gorana Bregovića.

– Kada pripremamo repertoar, prilagođavamo ga manifestaciji na kojoj učestvujemo. U Bijeljini sadržaj koncerta nije bio samo klasična muzika, pa smo ga zato i nazvali „Mozaik zvučnih raznolikosti“, a publika je mogla da čuje razne kompozicije, od klasike do tanga – navela je Aleksandra Pereula iz Banjalučkog gudačkog kvarteta.

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Noć Jackpotova u Brčkom u Vegas Casinu 18. avgusta

Vegas Casino je za vas priredio Noć Jackpotova i četiri specijalna welcome Jackpota: 3x300KM i 1x500KM uz redovne...

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...