Umjesto donorskom ''svojom spermom'' oplođavao pacijentkinje

Datum:

Share post:

Grupa od 22 ljudi iz Holandije na sudu je izborila pravo da se njihov DNK uporedi sa onim ljekara klinike za plodnost za kojeg se sumnja da je vlastitom spermom, a ne donorskom, oplodio brojne pacijentkinje što je rezultiralo sa oko 200 djece.

Nakon što su se prije nekoliko godina pojavile sumnje u njegovo ponašanje i rad, Jan Karbat je odbacivao sve optužbe i odbijao da sarađuje sa onima koji su njegovim djelima bili pogođeni. Kad je njegova klinika zatvorena 2009. godine, pronađene su brojne administrativne nepravilnosti, a doktor sa 200 djece preminuo je u aprilu 2017. u svojoj 89 godini.

Njegova smrt dogodila se mjesec dana prije nego što je 22 djece začete u njegovoj klinici pokrenulo sudski postupak, a advokat njegove porodice žestoko se borio protiv bilo kakvog DNK testiranja tvrdeći kako treba poštovati privatnost pokojnika i njegove rodbine.

Međutim, sud je sada odlučio da se DNK testovi mogu obaviti jer postoji dovoljno dokaza koji sugerišu da je Karbat u svom Blijdorp medicinskom centru južno od Roterdama, koristio i vlastitu spermu bez da je to ikome saopštio. Sud je odobrio korištenje samo Karbatove DNK koja je uzeta sa 27 njegovih ličnih predmeta, uključujući četkicu za zube, koji su nakon njegove smrti ostavljeni na sigurno u iščekivanju presude.

TESTNA REKLAMA

Od početka sudskog procesa otkrivene su značajne DNK veze između Karbatove legalne djece i one začete uz pomoć njegove klinike, a sud je presudio da su interesi onih koji žele da znaju jesu li doktorovi potomci važniji od interesa njegove supruge i nasljednika.

Ako je zaista upotrebljavao svoju spermu, bez da je to objavio, njegova udovica i nasljednici ne mogu da traže da njegova anonimnost bude poštovana, rečeno je na sudu. A dosadašnji testovi pokazali su visok nivo sigurnosti da je 47 djece začeto doktorovom spermom.

U Holandiji djeca koja su rođena uz pomoć sperme donora prije 2004. godine, kad je zakon promijenjen, nemaju pravo znati identitet biološkog roditelja. Međutim, u presudi je rečeno kako Karbatov slučaj ima poseban status zbog ilegalnih postupaka ljekara. Holandski zakon ograničava mogućnost začeća uz pomoć jednog donora sperme na 25.

Izvor: jutarnji.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...