Uhapšeni na sarajevskom aerodromu osumnjičen da je godinama ratovao na strani terorista

Datum:

Share post:

SARAJEVO – Zbog sumnje da je više od pet godina bio pripadnik terorističkih organizacija Al Nusra Front i Islamska država (IS), na sarajevskom aerodromu u četvrtak naveče uhapšen je Munib Ahmetspahić, poznanik vehabije Mevlida Jašarevića, napadača na američku ambasadu u Sarajevu.

Potvrdio je to za „Nezavisne“ izvor blizak istrazi, koji podsjeća da je Ahmetspahić dovođen u vezu s Jašarevićevim terorističkim napadom, izvedenim u oktobru 2011. godine, ali je oslobođen optužbi.

„Dino Pečenković, svjedok Tužilaštva BiH, potvrdio je ranije da je dovezao Mevlida Jašarevića u Sarajevo, ali je naveo da mu Jašarević nije rekao da planira napad. S njima je tada, po Pečenkovićevim riječima, bio i Munib Ahmetspahić“, podsjeća naš sagovornik.

Ahmetspahić je, kako je u petak objavljeno, godinama ranije boravio u selu Maoča, poznatom mjestu boravka vehabija, a inače je iz Zenice.

Njega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u četvrtak oko 20.15 na međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sarajevo. Nezvanično saznajemo da je stigao avionom iz Turske. Terete ga za terorizam, a prijeti mu više godina zatvora.

„Ko postane pripadnik terorističke grupe ili na bilo koji drugi način učestvuje u aktivnostima terorističke grupe, uključujući pružanje finansijske i bilo koje druge pomoći, biće kažnjen zatvorom od najmanje tri godine“, piše u Krivičnom zakonu BiH.

Iz SIPA navode da osumnjičenog terete da je u terorističkim redovima bio godinama.

„Osumnjičen je da je od 1. jula 2013. godine boravio na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji“, saopšteno je iz SIPA.

Dodali su da su ga priveli u prostorije SIPA i nad njim je uslijedila kriminalistička obrada.

„Nakon toga će u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH uz izvještaj biti predat u dalju nadležnost Tužilaštva BiH“, naveli su iz SIPA.

Podsjetimo, Ahmetspahićev poznanik Jašarević je 2013. godine pravosnažno osuđen na 15 godina zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine. U prvostepenom postupku, u decembru 2012. godine, Sud BiH je Jašarevića bio osudio na 18 godina zatvora, dok je Ahmetspahić tada oslobođeni optužbi. Dakle, sudeći po sumnjama policije, Ahmetspahić je svega nekoliko mjeseci kasnije otišao u terorističke redove.

Izvor: www.nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Crveni krst RS povodom Međunarodnog dana volontera, šalje poruku poštovanja i zahvalnosti volonterima i aktivistima (foto)

Obilježavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, Crveni krst Republike Srpske posredstvom strukture koju čine 64 opštinske i...

NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zavorima

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ U BIJELJINI: Od februara Tužilaštvo u novoj zgradi (foto)

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da je izgradnja nove zgrade Tužilaštva u Bijeljini pri samom...

Dogovor Stanivukovića, Ministarstva saobraćaja i veza i „Puteva RS“: Banjaluka dobija još DVIJE KRUŽNE RASKRSNICE

Gradonačelnik Draško Stanivuković sastao se sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza RS i preduzeća „Putevi Republike Srpske“, a...