UGROŽENI LOKALNI BUDŽETI U SRPSKOJ: Za prva četiri meseca doznačeno im čak 17 miliona KM manje prihoda od PDV

Datum:

Share post:

OPŠTINAMA i gradovima u Srpskoj, u prva četiri meseca ove godine doznačeno je 17 miliona KM manje prihoda od PDV, a krajnji rezultat je da su lokalne zajednice u velikim finansijskim problemima, već režu troškove, prolongiraju investicije, neke isplaćuju plate bez poreza i doprinosa, a razmišlja se o kreditnim zaduženjima.

Većina opština u RS funkcioniše upravo od para koje se vrate od prikupljenog PDV. Izuzev većih gradova, koji imaju i značajnije prihode od građevinskih renti.

– Manji priliv prihoda od indirektnih poreza je realno stanje. Prisutna je i veća otplata međunarodnih kredita kojima su se finansirali projekti za izgradnju vodovoda, škola, puteva – istakla je ministrka finansija RS Zora Vidović.

Vidovićeva smatra da ovo neće napraviti probleme opštinama i budžetu RS, ističući da će biti korekcije budžeta, i da će se tražiti alternativni prihodi i praviti uštede.

Ona je istakla da naplata poreza na nepokretnosti, koji direktno pripadaju opštinama, iz godine u godinu ili raste ili pada, što, kako ocenjuje, nije normalno, jer je mnogo nekretnina sagrađeno širom Srpske, dok su na nekim destinacijama cene nekretnina porasle.

– Opštine moraju povesti više računa kada je reč o naplati tog prihoda, koji njima pripada u stoodstotnom iznosu – rekla je Vidovićeva, koja je prisustvovala sednici Skupštine Saveza opština i gradova RS.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović ističe da su više puta ove godine upozoravali Vladu i nadležne institucije u RS da svima, a posebno lokalnim zajednicama, ide teško vreme i da će se to što su se neracionalno ponašali u proteklom vremenu sada svima obiti o glavu.

– Evidentan je pad prihoda od PDV koji se uplaćuje opštinama poslednjih nekoliko meseci iako je to apsurdna situacija, jer su prihodi na nivou cele BiH zbog povećane potrošnje porasli – smatra Božović.

On dodaje da njih, kao opozicione načelnike, Vlada RS ne želi da čuje, a načelnici bliski vlasti o tome ne smeju javno da pričaju.

Božović podseća da Vlada trenutno vodi borbu sa plaćanjem velike rate kredita, te smatra da je celi problem zbog toga nastao, a kako dodaje, položaj lokalnih zajednica je jako nepovoljan te će brzo doći u situaciju velike tekuće nelikvidnosti, koja će, dugoročno, prerasti u potpunu blokadu u funkcionisanju većeg broja opština.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: novisti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...