Ugostitelji koji ostvaruju veći promet od 50 hiljada KM pod lupom UIO

Datum:

Share post:

Ugostitelji koji ostvaraju godišnji promet veći od 50.000 maraka, biće pod lupom inspektora UIO BiH od polovine maja. U Upravi kažu da su analizirali PDV prijave ugostitelja i došli do zaključka da vrdaju tako što nekorektno i neblagovremeno izvršavaju obaveza u četiri osnovne oblasti: registraciji, podnošenju prijava, tačnom prijavljivanju i plaćanju.

"Od ukupnog broja obveznika u BiH kojom se bave ovom obalasti odnosno ugostiteljskim uslugama ima ih nešto više od osam i po hiljada unutar BiH, njih 2134 su obveznici PDV-a. Međutim promet ukupan koji su oni prikazali na nivou 2018.godine od ukupnog broja svih PDV obveznika iznosi samo o,57 odsto. Dakle. taj promet je zaisa više nego mali, u smislu realno prikazanog prometa", kaže Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju. 

U sektoru ugostiteljstva, turizma i trgovine veliki dio promet obavlja se gotovinski, što pruža mogućnost rada u "sivoj zoni" i da se promet ne prijavljuje, kažu u Upravi za indirektno oporezivanje. Nesavjesni ugostitelji kod kojih se utvrdi da su se oglušili o pravila, platiće porez koji su utajili i kazne. Iz Poreske uprave Republike Srpske, pozdravljaju akciju svojih kolega. Neće im se pridružiti, držaće se svog godišnjeg plana kontrola. 

"PU RS je u 2018.godini izvršila 3.600 kontrola evidentiranja prometa preko fisklanih kasa i zbog utvrđenih nepravilnosti izdala 1.600 prekršajnih nalaoga na ukupan iznos kazne od milion i 100.000 maraka i za 517 poreksih obveznika izrekla privremenu mjeru zabarne obavljanja djelatnosti od 15 dana", kaže Nikola Salapura, portparol PU RS.

TESTNA REKLAMA

Ugostitelji se ne boje kontrole i ona ne smeta  onima koji koretno rade i prijavljuju svoj pazar, kažu u Zanatsko-preduzetničkoj komori RS. Ugostitlji ne mogu biti dežurni krivci, većina njih korento radi, kažu u komori. 

"Ono što je opasno, što možda malo iritira  stalno pričamo o kontrolama puno ugostiteljstva. Pa onda građani dobiju osjećaj da su ugostitelji praktično ti koji prave najviše problema, a to u stvari nije istina. Drugo ima jako puno ugostiteljskih objekata, ako vam kažem da u Banjaluci ima preko 1.050 onda se postavlja pitanje da li mogu svi da rade", kaže Jovica Bratić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Uprava za indirektno oporezeivanje dala je vremena ugostiteljima da dobro prekontrolišu svoje  PDV prijave, isprave greške i plate poreze koje su slučajno ili namjerno zaboravili.

Izvor: atvbl.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PROMOTIVNI FILM O OPŠTINI – “Lopare majevička oaza“ (video)

Ove godine o opštini Lopare je snimljen promotivni film pod nazivom „Lopare majevička oaza“. Načelnik opštine Lopare Rado Savić...

U OBUDOVCU KOD ŠAMCA ODRŽANA TRADICIONALNA DESETA „KOTLIĆIJADA“

U Obudovcu na „Jekića jezerima“ održana je tradicionalna deseta „Kotlićijada“, gdje su u spremanju vrsnih i ukusnih kotlića...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: NEMOJTE NAM OTIMATI POBJEDU

Ekipa Zvijezde 09 odigrala je neriješeno 1:1 sa ekipom Kozare, a nakon meča vidno ljut i izrevoltiran sudijskom...

Da pređemo na TI – ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: “Istina je negdje između“ (video)

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, bio je gost emisije “Da pređemo na TI”. Đurđević je za portal...