U Ugljeviku se danas obilježava 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS: Ugljevičani odaju počast poginulim borcima

Ispred centralnog spomen-obilježja na Gradskom trgu u Ugljeviku Prva majevička brigada Vojske Republike Srpske /VRS/ obilježiće se 32 godine od formiranja, najavljeno je iz opštine Ugljevik.

Obilježavanje će početi u 12.00 časova kada će sveštenstvo Crkvene pravoslavne opštine Ugljevik služiti pomen poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata ispred centralnog spomen-obilježja na kome su ispisana imena 301 poginulog vojnika VRS ove podmajevičke opštine.

Nakon pomena i polaganja cvijeća prisutnima će se obratiti zvaničnici.

Iz lokalne Boračke organizacije pozvali su demobilisane borce ove brigade, poštovaoce njenog djela, kao i sve Ugljevičane da prisustvuju obilježavanju ovog veoma značajnog datuma.

Prva majevička brigada nasljednica je 22. partizanske brigade JNA. Zvanično je osnovana u drugoj polovini maja 1992. godine, od bataljona i komande bivše JNA brigade i ljudstva Teritorijalne odbrane Lopare, Ugljevik i Brčko.

Ova brigada je bila pješadijska jedinica VRS, u sastavu Istočnobosanskog korpusa.

Brigada je ratovala u cijeloj Republici Srpskoj, sa težištem na majevičkom ratištu, gdje je držala liniju prema Teočaku. Učestvovala je i u velikoj operaciji „Drina 93“.

Na njenom čelu, na mjestu glavnokomandujućeg, bio je srpski heroj pukovnik Milan Jović za koga je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije na otkrivanju njegove spomen-biste u Ugljeviku rekao da je „kosovski junak našeg doba“.

Početkom ratnih dejstava u BiH 1992. godine pukovnik Jović vratio se u svoj rodni kraj Donju Trnovu i Podmajevicu, te odmah stupio na dužnost u VRS.

Pukovnik Jović, nakon ratišta u Hrvatskoj, dobrovoljno se vraća u svoj Ugljevik gdje je odmah postavljen za komandanta Prve majevičke brigade VRS, gdje je ostao sve do dana pogibije, 9. februara 1993. godine.

Kroz brigadu je prošlo 3.500 boraca, 301 je poginuo, a 648 ih je ranjeno.

Prva majevička brigada je branila srpski narod i teritoriju na kojoj on živi a za ratne zasluge odlikovana je Ordenom Nemanjića.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име