U Ugljeviku je večeras, uoči Vidovdana, služen parastos poginulim srpskim junacima od Kosovskog boja do danas.

Parastos je služen, u prisustvu mnogobrojnih Ugljevičana, ispred Centralnog spomen-obilježja na kojem su ispisana imena 301 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ove podmajevičke opštine.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić i predstavnici lokalne Boračke organizacije odali su počast stradalnim Srbima koji su vijekovima unazad branili svoja ognjišta i slobodu.

Perić je istakao da je Vidovdan simbol slobode i neprolaznih vrijednosti te čestitao svim pripadnicima Vojske Republike Srpske krsnu slavu uz zahvalnost za sve što su učinili za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske.

-Izražavam ogromno poštovanje prema srpskim junacima od Svetog Kneza Lazara pa do junaka današnjih vremena. Naša dužnost je da budemo i bolji i marljiviji, da se posvetimo idealima za koje su se žrtvovali naši heroji kako bi Srbi živjeli u miru i slobodi-poručio je Perić.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da borci VRS njeguju sjećanje na srpske heroje i mole se za spasenje njihovih duša koji su svojim životima platili slobodu srpskog naroda.

-Boračka organizacija postoji da bi njegovala sjećanja na poginule saborce, da zastupa prava  njihovih porodica, ratnih vojnih invalida i da mladim pokoljenjima prenosimo tradiciju naše borbe iz koje se iznjedrila Republika Srpska i obavezno da znaju da vijekovima unazad Srbi vode odbrambeni rat da bi opstali i sačuvali svoju teritoriju, ognjišta i porodice-rekao je Marinković.

U okviru „Vidovdanskih svečanosti“ prije parastosa u Hramu Prepodobne mati Paraskeve služeno je Večernje bogosluženje a održana je i izložba „Riječju i slikom kroz istoriju školstva Ugljevika“.

Sutra, na Vidovdan, u Hramu Prepodobne mati Paraskeve sa početkom u 9.00 časova sveštenici će služiti Svetu liturgiju i parastos. Ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“ zatvoriće Sajam narodnih rukotvorina koji će se održati na platou ispred Centra za kulturu u Ugljeviku koga će otvoriti načelnik Ugljevika Vasilije Perić u 18.00 časova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име