Spomenulo se, ne ponovilo se!, ovako je o tragediji boraca Vojske Republike Srpske koja se dogodila 1994 godine na Lisači na Majevici,  rekao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

U Donjem Zabrđu kod Ugljevika danas je obilježen Dan ove mjesne zajednice u spomen na današnji datum 1995. godine kada se iz zarobljeništva u Tuzli vratio 61 srpski borac sa ugljevičkog područja, od kojih su većina bili iz ovog sela.

Tim povodom služen je parastos ispred spomen-obilježja za 16 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i za mještane poginule tokom Narodnooslobodilačkog rata. Vijenci su položeni kod spomen-obilježja na kojem su ispisana imena 246 poginulih u protekla dva rata.

Perić je podsjetio da su zarobljeni na Lisači „pušteni na slobodu tek u septembru 1995 godine,  skoro godinu dana od zarobljavanja“.

-Svaka rana, svakog našeg čovjeka a posebno ovakvih stradalnika boli nas ali i nas i sjeća na ta vremena i neka nam bude pouka i poruka za svagda-rekao je Perić.

Srbi ne smiju da zapostave kulturu sjećanja, ukazao je Perić, i podsjetio da bez nje kao narod nismo  niko i ništa a zna se da je riječ o našem herojskom i u svemu drugom viteškom i časnom narodu.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković kaže da je Donje Zabrđe dalo ogromnu žrtvu kako u minulom tako i u Drugom svjetskom ratu.

-Koliko je imena poginulih Srba iz Donjeg Zabrđa na spoemniku, mnogo je i za jedan grad a kamoli selo-rekao je Marinković.

Važno je, ističe Marinković, da se stalno priča i prenosi na mlađe generacije, a ovaj spoemenik u Donjem Zabrđu svjedoči da su Srbi stradalnički narod koji je vodio odbrambene ratove.

Prethodno je u Gornjem Zabrđu služen parastos  za petoricu pripadnika Vojske Republike Srpske koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje i paljenjem svijeća, u zajedničkoj molitvi, članovi porodica postradalih boraca, rodbina, predstavnici Opštine Ugljevik, predstavnici Boračke organizacije, mještani Gornjeg Zabrđa, odali su počast borcima koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име