UG ''Otaharin'' Bijeljina obilježio Međunarodni dan ljudskih prava

Datum:

Share post:

Udruženje građana „Otaharin“ organizovalo je danas panel diskusiju “Prevencija nasilja primjenom naučno utemeljenih i dokazano efikasnih metoda rada“ u Galeriji Centra za kulturu “Semberija“.

Panel diskusija ogranizovana je u okviru projekta „Uključenost zajednica u smanjenju rodnih stereotipa i prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama“ koji Udruženje građana „Otaharin“ provodi u partnerstvu sa Asocijacijom XY, a koji je podržan od strane UN Women i Švedske.

Naime, Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar obilježava se u svijetu još od 1948. godine kada je usvojena univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, a „Otaharin“ je današnjom radionicom skrenuo pažnju na vrlo važne činjenice, kao što je vršnjačko nasilje.

„Imamo uvažene paneliste koji će diskutovati o nekim mjerama i načinima kako da se borimo protiv vršnjačkog nasilja i ono što vršnjačko nasilje, nažalost, donosi našem društvu. To je veoma prihvaćena činjenica. Društvo smo koje ima visok stepen tolerancije prema nasilju, ali na ovaj način hoćemo da skrenemo pažnju da se moramo multidisciplinarno boriti protiv nasilja pogotovo u školama, da ne dođe do nekih težih eskalacija koje smo imali proteklih godina kada je bilo ozbiljnog nasilja i krivičnih djela po školi“, istakao je Dragan Joković, izvršni direktor Udruženja.

TESTNA REKLAMA

Joković je naglasio da  „Otaharin“ takođe organizuje i druge aktivnosti, kao što je podjela materijala po školama koji govore o prevenciji i o štetnosti vršnjačkog nasilja i kako ga prepoznati.

Slavica Kovrlija, stručni saradnik Centra za socijalni rad istakla je da će pokušati više vremena posvetiti temi prevencije vršnjačkog nasilja, odnosno partnerstvu između roditelja i institucija i same škole. Primijećeno je da izostaje partnerstvo i da je uključivanje roditelja u školu, rad škole, odnosno zajedničko djelovanje zapravo ključ uspjeha i ključ za rješavanje problema.

„Ova godina je specifična po svemu, pa i po tome što nemamo vršnjačkog nasilja, jer su škole pretežno bile zatvorene. Proteklih godina vršnjačko nasilje počelo je da isplivava i dolazilo je do izražaja, jer su osnaženi i roditelji i djeca i radnici škole da prijave nasilje. Urađen je protokol o postupanju što daje smjernice i jasno upućuje ko od aktera šta treba da uradi. Škola ima svoj protokol kako postupa. Obavezno je obavjestiti Centar za socijalni rad. Obavljaju se razgovori kako sa počiniocem, tako i sa žrtvom. Moram da naglasim da se uzimaju u obzir obje strane. Ako su djeca do 14 godina krivično neodgovorna, onda Centar preuzima iz djelokruga svog djelovanja, ukoliko se procjeni da je to preko 14 i krivična odgovornost, onda u nekim slučajevima i pravosuđe uzima svoj udio u tom postupku, naročito kada je riječ o nanošenju teških tjelesnih povreda“, rekla je Kovrlija.

Cilj panel diskusije „Prevencija nasilja primjenom naučno utemeljenih i dokazano efikasnih metoda rada“ je sumiranje postignutih rezultata prethodne faze projekta, razmjena iskustava i ideja pomoću kojih će u predstojećem periodu raditi na prevenciji svih oblika nasilja, pogotovo vršnjačkog koje je sve prisutnije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...