Uličnom akcijom podjele brošura i roza trakica, Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke „GEA“ u Bijeljini uz podršku učenika srednje Poljoprivredne i medicinske škole i GO Crveni krst Bijeljina, na jedan način, sa svojim sugrađanima obilježava „Ružičasti oktobar“.

„Već par godina ista akcija se sprovodi, podijela roze trakica, brošura za samopregled, balona za mjesec oktobar, kako ga još zovu „Ružičasti oktobar“ – međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Ovog mjeseca, sva udruženja u BiH, u regionu, sa svojim aktivnostima nastoje da ukažu na značaj preventivnih pregleda, samopregleda da ukažu na pojavu velikog broja oboljelih žena od karcinoma dojke. U posljednje vrijeme, statistika kaže da oboljevaju i mlađe žene, više nego ranije. Neka saznanja je da u Gradu Bijeljina je da u protekloj godini imamo stotinak žena koje su bile na konzilijumu, koje su dobile terapiju za liječenje… Ja volim da kažem da to nisu neke druge žene, to su žene naše sugrađanke – svi smo mi i majke i kćerke. Oboljenje je prisutno, ne možemo ga ignorisati. Karcinom dojke nije prelazna bolest, ta stigma koja vlada i oko oboljelih i oko liječenja… sve ove aktivnosti su usmjerene na to da se sruše malo te predrasude oko i oboljelih žena i oko liječenja i da se pruži podrška oboljelima, da zdrave žene uvedu u naviku redovnih pregleda i samopregleda“, istakla je  Sanja Drinić, vršilac dužnosti predsjednika Udruženja GEA“ i dodala da su uspjeli da malo podignu svijest žena kod samopregleda.

 Dr Olivera Krsmanović, profesor stručnih pridmeta u Medicinskoj školi u Bijeljini već tradicionalno, godinama, sarađuje sa Udruženjem „Gea“ i pruža, i na ovaj način, podršku oboljelim ženama.

„Članice Udruženja su žene koje su oboljale od karcinoma dojke, ali sa toliko volje i želje da pomognu drugima, da se bolest otkrije što prije i da se izliječi, jer, naravno, svaka bolest, ako se otkrije u ranom stadijumu, ima mogućnost izlječenja. Ono što je specifično za karcinom dojke, po čemu se on razlikuje od ostalih bolesti, jeste da mi, za ostale bolesti većinom znamo uzrok i onda znamo kako da ih spriječimo, da do njih ne dođe. Kod karcinoma dojke, još uvijek nije definisano koji su uzroci da bi se moglo djelovati u smislu primarne prevencije, da se spriječi nastanak, ali se zato radi na sekundarnoj prevenciji da bi se bolesta otkrila što ranije“, kaže dr Krsmanović.

Ona na Trg, tradicionalno, dolazi sa učenicima Poljoprivredne i medicinske škole i podstiče ih kako bi na vrijeme shvatili značaj pregleda i samopregleda, ali i pružili podršku oboljelim ženama.

„ Oktobar je ružičasti mjesec u kojem obilježavamo borbu protiv karcinoma dojke. Ovim putem želimo da vas napomenemo da sve žene širom Bosne i Hercegovine, prije svega, Republike Srpske, obave samo lični pregled svoje dojke. I ovim putem šaljimo podršku svim ženama širom Bosne i Hercegovine koje su oboljele od bilo koje vrste karcinoma“, poručila je Meliha Hamzić, učenica Medicinske škole u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име