Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke „GEA“ iz Bijeljine, danas je organizovalo razgovor sa građanima o prevenciji raka dojke. Danijela Đurić, tehnički sekretar udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke „GEA“ i ujedno najmlađa članica, rekla je da je oboljela sa 30 godina, a u Udruženju je već tri godine.

„Ovdje smo da budemo podrška svim ženama. Ono što želim da kažem svim ženama jeste da godine nisu bitne kada je riječ o karcinomu. On može da se pojavi u bilo kojoj godini poslije prve menstruacije. Pregled dojki jednom godišnje je jako bitan, a svaka žena može da odvoji vrijeme a pregled, jer tih 15 minuta može da spasi život. Sve što se dijagnostifikuje na vrijeme, izlječivo je“, rekla je Danijela i istakla da svi mogu da dobiju karcinom.

„Pomoć najbližih u tim trenucima je najbitnija, jer se svi oboljeli u tom trenutku osjećaju bespomoćno, misle da je kraj, ali pomoć najbližih je jako bitna. Kad je neko uz tebe, sve je lakše. Takođe, pomoć udruženja je jako značajna. Ja nisam bila članica u tom periodu, ali znam koliko je bitno da uz tebe bude neko ko je već prošao kroz takve situacije“, objasnila je Danijela.

Sanja Drinić, v.d. predsjednika udruženja GEA rekla je da je bitno da se svaki dan ukazuje na značaj zdravlja, na važnost preventivnih pregleda i da se neko motiviše da ode na pregled.

„Preventivni pregledi su jako važni iz razloga da ako ništa, „uhvatimo“ bolest u prvom koraku kada je mogućnost izlječenja gotovo 100%. Samopregled je prvi korak u očuvanju zdravlja, samopregledom ćemo nešto da ustanovimo, da utvrdimo… Ove godine imamo i projekat „Vrijeme je za samopregled“ koji smo radili u srednjim školama i s kojim nastavljamo u ovoj školskoj godini. Upravo tu najmlađu populaciju upućujemo kako da urade samopregled, kako bi se one sutra javile na svoj prvi ultrazvučni pregled i nastavile da održavaju te navike u životu. Djevojke su jako zainteresovane da nauče i da se informišu o tehnici samopregleda, imamo vrlo pozitivna iskustva. Sa starijim ženama je problem, jer dosta rjeđe odlaze kod ljekara, uvijek imaju neke izgovore…“, navela je Drinić.

Kako kaže, nažalost, karcinom dojke je još uvijek tabu tema, a da je dolaskom novih imunoterapija u zdravstvu mnogo napretka u liječenju karcinoma dojke.

„Međutim, smatram da se na tome još uvijek treba raditi. Važno je da se žene oslobode i da se javljaju u Udruženje. Mnogo žena još uvijek žele da skrivaju svoju bolest, a to nije dobro po njihovo zdravlje. Važno je javiti se u Udruženje, jer se dobiju značajne informacije i zajedno možemo rješavati sve prepreke na koje nailazimo. Kada govorimo o uzorcima nastajanja bolesti… nekada se bolest javljala kada su žene već bile u „nekim godinama“, pa ulaze u menopauzu, pa dolazi do disbalansa hormona ili neki nasljedni faktor. Danas ni to nije pravilo. Uzroci su više neki tempo života, sve više stresova koji sve to donose. Niko nije zaštićen“, objasnila je Drinić.

Nada Batinić, najstarija članica Udruženja se sa ovom bolešću susrela još 1996. godine, trenutno je nema, ali se uvijek bori za svoje zdravlje.

„Moj duh je veoma značajan bio u ovoj bolesti – ja sam uvijek vesela i nasmijana ma šta god bilo. Bilo je teških trenutka, loših trenutaka, ali i lijepih, ali osmijehom se sve prikriva. Samo bih rekla da naše žene ne treba da se boje ničega. Ima mnogo žena koje se boje i kriju svoju bolest. Svaka žena treba da ide redovno na pregled. Bolest nije sramota, ja sam sve pred sobom gazila, od 1996. godine gazim, a gazim i sad i sad se borim. Samo naprijed, žene i borite se za sebe“, rekla je hrabra Nada.

Podršku Udruženju je i ovog puta pružila Olivera Marković, profesor u srednjoj Medicinskoj školi koja je navela da je najveća smrtnost kod žena izazvana upravo ovom bolešću.

„Karcinom dojke je danas najčešće maligna bolest kod žena, najveći uzrok smrtnosti kod žena i zato je jako bitno da se bolest otkrije na vrijeme. Podaci koji dolaze i UKC RS pokazuju da mi godišnje imamo oko 600 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, a da se operiše oko 360. Znači, 240 žena zakasni sa dijagnozom, pa je potrebno neko drugo liječenje, pa tek kasnije uslijedi operacija. Cilj ove promocije jeste da se žene edukuju i da se produbi svijest da je neophodno raditi samopreglede i kada se primjeti nešto da se obrati ljekaru na vrijeme i da se bolest otkrije u ranoj fazi, jer tada ima najviše šanse za izlječenje“, zaključila je prof. Olivera.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име