Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ iz Bijeljine organizovalo je uličnu akciju „ZA PRAVO na personalnu asistenciju“. Cilj akcije je prikupljanje podrške sugrađana za uvođenje prava na personalnu asistenciju za osobe sa invaliditetom sa područja Grada Bijeljine.

Tanja Milinković

Koordinator kampanje i predsjednik Udruženja Tanja Milinković istakla je da “zalažu za rješavanje problema nepostojanja personalne asistencije za osobe sa invaliditetom sa područja Grada Bijeljina”.

„Pravo na personalnu asistenciju za osobe sa invaliditetom sa područja Grada i želimo uvesti osiguranjem podrške organizacija osoba sa invaliditetom i opšte javnosti sa područja Grada Bijeljina, iniciranjem procesa usvajanja Odluke o proširenim pravima za osobe sa invaliditetom na području Grada – uvođenjem prava na personalnu asistenciju i na kraju želimo da podnesemo Inicijativu za dopunu Odluke o proširenim pravima i uslugama u oblasti socijalne zaštite – uvođenje prava na personalnu asistenciju za osobe sa invaliditetom sa područja Grada. Možemo imati grad bez arhitektonskih barijera, pristupačan prevoz i riješena druga pitanja, ali bez personalne asistencije osobi koja ne može sama ustati iz kreveta, to ne znači ništa. Zato personalna asistencija treba da bude prioritet za sve”, rekla je Milinkovićeva.

Personalna asistencija podrazumijeva pružanje podrške osobi sa invaliditetom od strane druge osobe, za obavljanje aktivnosti koje u svakodnevnom životu ne može obaviti bez pomoći druge osobe ili bi ih obavljala znatno sporije i uz puno napora. Personalni asistent je pojedinac koji je je profesionalno angažovan od strane osobe sa invaliditetom, kako bi joj pomogao u obavljanju kućnih i socijalnih potreba, a pravo na personalnu asistenciju za osobe sa invaliditetom je put ka ravnopravnosti, samostalnosti, nezavisnosti, uključenosti u zajednicu i društvu bez diskriminacije.

„Ovom inicijativom želimo da se usvoji pravo na personalnu asistenciju u okviru sistema socijalne zaštite, da Skupštia Grada Bijeljina donese odluku o proširenom pravu na personalnu asistenciju za osobe sa invaliditetom. Zasad smo dobili podršku šest organizacija i dva saveza, a vjerujem da ćemo imati i podršku ostalih u budućnosti. Danas tražimo podršku građana i vjerujemo da će oni ukazati empatiju, jer je personalna asistencija osnovni preduslov da bi osoba sa invaliditetom bila samostalna i nezavisna. Ovo je dobar način da se i uštede finansije“, istakla je Milinkovićeva i dodala da su svjesni da je potrebno 3.000 potpisa u slučaju građanske inicijative, kako bi se pokrenuo bilo kakav postupak prema lokalnoj samoupravi.

Kako kaže, u nekoliko navrata su se obraćali Gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću od koga su dobili podršku.

„Već se određene radnje dešavaju. Dosad smo uradili analizu broja korisnika. U sistemu socijalne zaštite imamo oko 2.000 korisnika tuđe njege i pomoći, a od tih koji bi mogli da koriste ovi uslugu je nekih 200. Radili smo i posjetu Banjaluci, gdje usluga funkcioniše od 2007. godine i to je dobra i pozitivna praksa. Oni imaju 78 korisnika i iz budžeta izdvajaju 490.000 KM, imaju 48 zaposlenih obučenih asistenata… „, objasnila je Milinkovićeva.

Nikolina Jović

Nikolina Jović, dvadesetdvogodišnjakinja iz Bijeljine, inače osoba sa fizičkim 100% invaliditetom sa urođenom mišićnom distrofijom, koja ima pravo na roditelj-njegovatelj, ističe da bi joj personalni asistent itekako pomogao u svakodnevnom životu – i njoj i njenoj majci.

„Ja bih bila korisnik prava kako bi mi asistent ispunjavao moje životne potrebe, da ne bi majka morala stalno da bude sa mnom. Nekada bih ja željela da se družim i sa drugaricama, a da ne mora majka stalno da bude sa mnom. Personalni asistent bi svakako mnogo značio i meni i njoj – i ona mogla da ima više vremena za sebe i društveni život, jer svako zaslužuje normalan život“, rekla je Nikolina.

Ova kampanja je dio projekta PRAGG koji finansira Vlada Švicarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име