UDRUŽENJE HERCEGOVACA: PROTIV ZABORAVA SRPSKIH STRADANJA

Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini u ponedjeljak, 15. maja, nastavlja svoje aktivnosti organizovanjem javne tribine „Sjećanjem i pamćenjem protiv zaborava“ o stradanju Srba Hercegovine i Semberije tokom trajanja takozvane „NDH“. Akcenat će biti na logorima na ostrvu Pagu i u Jadovnu čije je postojanje u prvim mjesecima od osnivanja ustaške tvorevine bilo stravična najava zločina genocida koji će uslijediti u narednim godinama.


Na tribini će učestovati profesor doktor Sanja Savić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja će govoriti o stavljanju politike ubijanja i uništenja čitavog jednog naroda u zločinačke zakonske okvire „NDH“, a Dušan Bastašić iz Udruženja „Jadovno 1941“ će predočiti podatke o ustaškim zločinima u ova dva logora i njihovom nastavku u Jasenovcu i drugim mjestima stradanja.

OSNOVANO UDRUŽENJE HERCEGOVACA U BIJELJINI – CILJ BOLJE POVEZIVANJE DVA ZAVIČAJA

– Nažalost, u Semberiji se nedovoljno zna o stradanju lokalnog srpskog stanovništva u ustaškim fabrikama smrti, kao i o stradanju Srba Hercegovine. Naše Udruženje je sebi dalo zadatak da njeguje kulturu sjećanja kako na naše velikane i njihova slavna djela, našu tradiciju i kulturu, tako i na naše žrtve i stradanja. Ovo će biti jedno od naših saborovanja na kojem ćemo govoriti o našim precima koji su ubijeni na pravdi Boga, samo zato što su Srbi. Mi to ne smijemo zaboraviti, jer zaborav vodi u nestajanje identiteta, a bez identiteta, čovjek je obična ljuštura – poručio je predsjednik bijeljinskog Udruženja hercegovaca Spasoje Albijanić.

Udruženje Hercegovaca i bijeljinska Biblioteka organizovali „Pjesničko veče o Rajku Petrov Nogu“ (foto)

Javna tribina će biti održana u Centru za kulturu „Semberija“ sa početkom u 20.00 časova.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име