Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina i Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini organizovali su večeras „Pjesničko veče o Rajku Petrov Nogu“. 

Pred prepunom salom bijeljinske Biblioteke, stihove je govorio Đorđo Sladoje, pjesnik i Rajkov brat po peru i zavičaju. Pored njega, na večeri su učestvovali učenici OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina, učenici Gimnazije „Filip Višnjić“ Bijeljina, studenti Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu.

Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja Hercegovaca rekao je da su Programom Udruženja utvrdili da budu prepoznatljivi po kulturnim aktivnostima, očuvanju tradicije i kulture zavičaja svojih krajeva i očuvanje kulture nezaborava.

„Večeras smo na specifičan način organizovali ovo poetsko veče, gdje će djeca od osnovne škole, preko srednje škole i studenata, do Sladoja, govoriti stihove Noga. Slušaćemo mlade talente kako govore stihove našeg velikog pjesnika. Najbolje ćemo nekoga predstaviti ako predstavimo njegova djela. Djela Rajka Petrova Noga su velika i iza sebe je ostavio veliku zaostavštinu“, rekao je Albijanić.

Prof. dr Dimitrije Ćeranić, potpredsjednik Udruženja i predsjednik Upravnog odbora rekao je da se večeras ne govori o pjesniku hercegovačkog zavičaja, već pjesniku svekolikog srpskog jezika koji je zadužio srpsku pjesničku riječ.

„Semberija večeras ima radost da veliko pjesničko ime Rajko Petrov Nogo zasija na nebu Semberije i pokaže put kojim treba da idemo. Nadamo se da će naše Udruženje imati mnogo ovakvih aktivnosti, ovakvih kulturnih događaja. Potrudićemo se da Semberci i Hercegovci zajedno oplemene ovaj grad, da budemo ponosni na život u njemu i učinimo ga zanimljivijim, da mnogi ostaju ovdje i ne idu dalje, zato što naše nebo pruža da dovoljno sreće i radosti svima. Budimo ovdje svoji na svome i imaćemo snage“, istakao je prof. dr Ćeranić.

Pjesnik Đorđo Sladoje izrazio je radost što može da da svoj doprinos ovakvoj večeri i što su se Hercegovci okupili oko lijepe ideje.

„Rajko Petrov Nogo je jedan od najznačajnijih srpskih pjesnika u posljednjih 50 do 60 godina. Ostavio je pjesme vrhunske vrijednosti koje mogu ući u najstrožu antologiju našeg svekolikog pjesništva, niz brilijantnih eseja, lirski roman…“, riječi su Sladoja.

Direktor NB Željana Arsenović, rekla je da joj je izuzetno drago što je na inicijativu Udruženja Hercegovaca potekla ideja da se u ovoj kulturnoj ustanovi napravi omaž Rajku Petrov Nogo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име