Udruženje dijabetičara „Diabeta“ Bijeljina obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa preventivnim pregledima i edukativnim predavanjima (foto)

Datum:

Share post:

Udruženje dijabetičara „Diabeta“ Bijeljina danas je obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa u prostorijama Udruženja penzionera Bijeljina.

Ovim povodom organizovali su besplatne preventivne preglede za građane i edukativna predavanja o sprečavanju komplikacija dijabetesa uz podjelu zahvalnica onima koji su dali svoj doprinos radu uruženja i očuvanju zdravlja stanovništva u prethodnom periodu.

„Dijabetes melitus se karakteriše visokim šećerom u krvi, odnosno hiperglikemijom usljed nedovoljnog ili nikakvog liječenja insulina. Poražavajuće je da su brojevi oboljelih sve veći. Trenutno u svijetu imamo 537 miliona, a smatra se da će do 2045. godine ta brojka da se popne na 783 miliona oboljelih. Trenutno imamo 1.100.000 djece, odnosno mladih do 20 godina oboljelih od tipa 2 koji nemaju mogućnost da primaju tablete, odnosno insulin, jer im pankreas ne radi. Poražavajući je podatak i da u svijetu godišnje umre 6,7 miliona ljudi, a od toga ih je polovina mlađa od 60 godina. Kod nas imamo 10.000 oboljelih od dijabetesa od kojih je 2.500 na insulinu. Podaci nikad nisu tačni, jer nemamo registar. U BiH imamo oko 399 hiljada oboljelih, a u RS oko 100.000. Kod djece je tip 2 u sve većem porastu zbog gojaznosti i nezdravog stila života“, rekla je Sandra Milošević, predsjednik Udruženja diabetičara „Diabeta“ Bijeljina.

Predavanja su držale dr Mirjana Tekić na temu „Hipoglikemija“ i Sandra Milošević na temu „Blagovremenom prevencijom i edukacijom do bolje kontrole dijabetesa“.

„Kao Udruženje, imamo podršku od Gradske uprave, Novo Nordiska, Medikoma, Bolnice, Doma zdravlja, kako Bijeljine, tako i Lopara. Od našeg početka, 2017. godine, uradili smo 8.100 preventivnih pregleda na punktovima i tu smo otkrili 15% osoba sa velikim vrijednostima šečera u krvi. Odradili smo 28 velikih, grupnih predavanja uz podršku Novo Nordiska, gdje smo edukovali 1.100 pacijenata. Uradili smo 300 pojedinačnih edukacija sa kompletnim pregledom. Uradili smo 650 besplatnih endokrinoloških pregleda, redovno radimo na podjeli aparata – za godinu dana podijelili smo 1.100 aparata i 12.000 trakica. Radimo i kućne posjete – za dvije godine 150 posjeta starim i nemoćnim“, istakla je Miloševićka.

„Diabeta“ ima sporazum sa 27 udruženja BiH i Republike Srbije, potpisali su Sporazum o saradnji sa Parlamentarnom skupštinom BiH, Memorandum „Pravo na lijek“, Memorandum „Registar oboljelih u BiH“, bili su učesnici Sajma o dijabetesu, Sajma zdravlja, učesnici i predavači na Međunarodnom kongresu Resuscitacionog savjeta RS…

Doktor Mirjana Tekić, internista endokrinolog u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina kaže da je dijabetes melitus masovna hronična nezarazna bolest koja poprima pandemijske razmjere.

„Bitno ju je i prepoznati i prevenirati i liječiti. U prepoznavanju je potrebno da se stanovništvo edukuje i upućuje u to da se povremeno urade laboratorijski nalazi, naročito kod onih koji su gojazni, imaju kardiovaskularne bolesti ili imaju drugo pridruženo oboljenje. U posljednje vrijeme, više imamo pacijenata koji se već liječe godinama, ali postoje pacijenti i koji su, nažalost, zapušteni. Možda to bude i neprimijetno – sa tegobama koje nisu izražene. Većina misli da će proći i nema potrebe za liječenjem“, rekla je dr Tekić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đurđevdanske svečanosti u Loparama

Povodom obilježavanja Dana opštine Lopare i krsne slave opštine - Đurđevdana i ove godine će u Loparama biti...

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo, ne može podržati ni članstvo u Savjetu Evrope

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je na današnjoj vanrednoj sjednici, koja je sazvana na njen zahtjev,...

JANJIĆ: Podržimo fudbalere našeg Radnika sutra u borbi za titulu i povratak u Premijer ligu BiH

FK ’’Radnik’’ sutra igra protiv Omarske. -Podržimo naš Radnik sutra u borbi za titulu i povratak u Premijer ligu...

Nuklearne rakete Rusije raspoređene na granici sa NATO

Rusija je navodno razmestila svoje taktičke nuklearne raketne sisteme Iskander-M na granicu sa Finskom, potez koji se vidi...