Udruženje roditelja djece sa poteškoćama, djece u riziku i djece na marginama „Bijeljinska djeca suncokreti“ danas je obilježilo Međunarodni dan djeteta u druženju sa zamjenikom ombudsmena Jovankom Vuković i predsjednikom Skupštine Grada Bijeljina Aleksandrom Đurđevićem.

„Poslije nepunih mjesec dana od otvaranja prostorija mogu da kažem da smo zadovoljni kako Udruženje funkcioniše. Imali smo nekoliko radionica koje smo sami osmišljavali. Ovo je prva zvanična radionica sa stručnjakom. Pozvali smo gospođu Jovanku Vuković kako bi se roditelji informisali o pravima djeteta i roditelja i ukoliko su im potrebne određene informacije da ona može da im odgovori i dalje ih uputi“, rekla je Natalija Dragić, potpredsjednik Udruženja.

BIJELJINA: 2. decembra u Centru za kulturu „Semberija“ biće organizovana manifestacija inkluzivnog karaktera „Zajedno možemo sve. Baš sve!“ (foto)

U planu im je da imaju stručne radionice sa logopedima, defektolozima i psiholozima, a uzeže i učešće u Manifestaciji „Zajedno možemo sve. Baš sve!“.

„Iskreno, ne možemo da povjerujemo da nam podrška nigdje ne izostaje. Kome god da smo se obratili, svi su nam pružili podršku koliko je ko u mogućnosti. I dalje imamo obećanja, ali kako se bude realizovalo, tako ćemo i objavljivati i informisati i roditelje i javnost. Moram da kažem da su nam ove i ovakve radionice itekako potrebne, kako djeci, tako i nama roditeljima. Naravno, obilježavaćemo svaki datum koji je vezan za djecu“, istakla je Dragićka.

Zamjenik ombudsmena navela je da je njeno posebno zadovoljstvo što je danas u prostorijama Udruženja, s obzirom da je njihova dosadašnja saradnja bila na pojedinačnom nivou. 

„Razgovaraćemo otvoreno o njihovim pravima. Potrudiću se da im prezentujem koja su to njihova prava koja mogu da ostvare djeca iz Udruženja i uopšte djeca sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji. Ono što je meni važno je da pokušamo da nađemo modalitet da djeca dođu do ostvarenja prava i da eventualno otklonimo povredu prava ukoliko sistemski nije riješeno da reagujemo u okviru naših ovlaštenja“, objasnila je Vuković.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina iskoristio je priliku da im i na današnji dan pruži podršku i porazgovara o problemima sa kojima se susreću.

„Zajedno sa zamjenikom ombudsmena posjetio sam novoosnovano Udruženje i razgovarao o problemima koje imamo i mogućnostima rješavanja kako u institucionalnom, tako i ljudskom smislu. Želimo da im pomognemo da riješe bar dio problema, pritom misleći i na lokalnu zajednicu, odnosno Grad i Republiku. Da ih podržimo i omogućimo da im djeca imaju jednaka prava i normalan život“, zaključio je Đurđević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име