Učitelji držali i snimali autističnu djevojčicu dok je plakala

Datum:

Share post:

Djevojčica, koja je navikla da majka dolazi odmah po završetku časova, briznula je u plač i burno reagovala, a učiteljica je uzela telefon i počela da je snima.

Učiteljica u OŠ „Branko Radičević“ u Ravnom Selu, u opštini Vrbas, snimala je autističnu djevojčicu, učenicu četvrtog razreda, kako bi dokazala da dijete nije za inkluzivnu nastavu i da je treba isključiti iz škole. Direktor je protiv učiteljice podnio krivičnu prijavu, a Humanitarno kulturno društvo „Multiart“ iz Vrbasa, koje brine o djeci s posebnim potrebama, zahtjeva da bude sankcionisan i drugi prosvjetni radnik, jer je držao djevojčicu dok ju je koleginica snimala.

Prema riječima direktora škole Vladimira Kaljevića, majka djevojčice, za koju ističe da je vrlo odgovoran roditelj, javila je personalnom asistentu da će kasniti dvadesetak minuta u dolasku po dijete. Međutim, djevojčica, koja je navikla da majka dolazi odmah po završetku časova, briznula je u plač i burno reagovala, a učiteljica, koja nije njen odjeljenski starješina, uzela je telefon i počela da je snima. Djevojčicu je to dodatno uznemirilo, a sve vrijeme ju je držao njen učitelj, koji je uplakano dijete preuzeo od personalnog asistenta. Učiteljica, koja je snimala dijete, doskorašnji je direktor OŠ „Branko Radičević“, a učitelj pređašnji.

„Dijete je ispričalo majci šta se dogodilo, a to su potvrdili i radnici škole, o čemu su sačinjene službene bilješke. Sama učiteljica nije negirala da je snimala dijete. Učitelj je u razgovoru o tom slučaju ostao bukvalno nijem, a o tome kako se ponašao pokazao bi snimak, u koji nismo imali uvida – rekao je direktor.

On kaže da je nedopustivim snimanjem djeteta nanesena bruka školi, zbog čega je pripremljen i disciplinski postupak, čije će aktiviranje zavisiti od reakcije javnog tužioca, kojem je podnijeta prijava protiv učiteljice. Direktor navodi i da je djevojčica premještena u drugo odjeljenje.

TESTNA REKLAMA

Društvo „Multiart“ je oštro osudilo snimanje djeteta, naglašavajući da Srbija ima vrlo jasan i strogo definisan Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba s invaliditetom.

„Ako je dijete primljeno u inkluzivnu nastavu na osnovu stručnog mišljenja psihologa i pedagoga, onda to niko drugi ne može da ospori, a pogotovo ne da prikuplja dokaze da se dijete izbaci iz škole“ kaže Boris Bijelović, potpredsjednik UO i koordinator programskih aktivnosti sa djecom u „Multiartu“. 

Majka, koja je htjela da ostane anonimna, rekla je da neće pokretati privatnu tužbu zbog snimanja djeteta, jer smatra da je dovoljno što je škola podnijela prijavu. „Multiart“ i Savez udruženja Srbije za podršku osobama sa autizmom ponudili su besplatnu advokatsku pomoć ako porodica djevojčice bude izložena bilo kakvom pritisku.

Izvor: www.atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina OBEZBIJEDILA MEDALJU na Evropskom prvenstvu u Turskoj (foto)

Takmičarka bokserskog kluba Radnik, Dunja Vukšic, pobjedom protiv takmičarke iz Irske osigurala je medalju na Evropskom prvenstvu u...