Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1989. godine usvojila Skupština Ujedinjenih nacija.

„Dječija nedjelja” obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a ove godine u periodu od 2. do 8. oktobra. Cilj ove manifestacije je ukazivanje na sva prava i jednakosti djeteta, ukazivanje na prava i potrebe svakog djeteta i njihovo psihosocijalno odrastanje pod jednakim uslovima.

Dječija nedjelja se u Republici Srpskoj obilježava svake godine prema Programu koji donosi ministar zdravlja i socijalne zaštite, brojnim aktivnostima i manifestacijama na nivou Republike Srpske i lokalne zajednice.

Ovogodišnji slogan Dječije nedjelje je „Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo”, a da su to najljepše poruke drugarstva i zajednice pokazuje i niz aktivnosti sprovedenih u našoj školi.

Sva djeca na svijetu zaslužuju jednaka prava, kao i brigu i zaštitu. Podsticanje razvoja socijalnih i emocionalnih vještina je veoma važno u svim ciklusima osnovne škole, a da je tako dokazuje i pano izložen u holu škole sa svim pravima djece. Na izradi panoa i kreativnom uređenju školskog hola su radili učenici likovne sekcije, zajedno sa nastavnicom likovne kulture, Radmilom Maksimović.

Prvog dana Dječije nedjelje, učenici prvih razreda sa učiteljicama Milicom Lazić i Milankom Jović realizovali su aktivnost „Crtanje kredama u boji na otvorenom”. Učenici su crtali školice, a najveću pažnju su posvetili crtanju zadataka sa preprekama sa posebnim akcentom na značaj i pružanje podrške i uključivanja u aktivnosti učenicima sa smetnjama u razvoju.

Drugog dana Dječije nedjelje učenici drugih razreda sa učiteljicama Snežanom Josipović i Draganom Rakić su kredama u boji zajedničkim snagama uz sinergiju ljubavi i prijateljstva pisali „Dječija prava i obaveze” i time istakli sva prava uređena Konvencijom UN-a o pravima djeteta, a to su: pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano.

Prava i obaveze svakog djeteta su na prvom mjestu, brojne edukativne aktivnosti se odnose upravo na prava djece, a dokaz za to su zanimljivi i edukativni crteži sa „Dječijim pravima i obavezama” okačeni u centralnom holu škole. Sva prava i obaveze ispisane u holu škole krase vrijedne ruke naših učenika trećih razreda pod mentorstvom učiteljica: Mirjane Kanostrevac i Dijane Tadić.

Četvrti dan Dječije nedjelje obilježen je izložbom najljepših poruka podrške koje su napravili i izložili učenici četvrtog razreda zajedno sa učiteljicama, Marijanom Jovanović, Suzanom Sekulić i Jelenom Savić. Sve poruke na hamer papirima imaju za cilj da ukažu na ravnopravnost i jednakost sa posebnim akcentom na značaj inkluzivnog obrazovanja u nastavi.

Da se stihovima najljepše mogu istaći sve lijepe odlike obilježavanja Dječije nedjelje pokazuje i peti dan aktivnosti u našoj školi propraćen poučnim pjesmicama na hamer papiru sa tematikom „Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo”. Ovu aktivnost zajedno sa djecom realizovale su učiteljice, Biljana Janković i Vesna Vuković.

Nadahnuti trenucima provedenim sa djecom ne smijemo zaboraviti da mnoga djeca iz našeg okruženja nemaju srećno djetinjstvo. Zato je Dječija nedjelja prilika da se mnogo glasnije čuje glas djeteta nego inače. Časove o ovoj temu sa ciljem značaja, prevencije i zaštite djeteta držao je nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, Aleksandar Simić.

Realizujući aktivnosti u našoj školi, naši učenici su svojim radom potvrdili da zajedno možemo sve. Cilj nam je da se djeca kroz edukaciju i igru animiraju i edukuju, a naša želja je da svaka nedjelja bude „Dječija nedjelja”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: osppnjegos.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име