U Tesliću počeo edukativno-rekreativni kamp za djecu oboljelu od dijabetesa „Škola života 2023“

Datum:

Share post:

Petoro djece koji se liječe od dijabetesa jutros su u pratnji pedijatra endokrinologa prim. dr Draženke Subotić i glavne sestre Odjeljenja za pedijatriju Mare Tošić iz JZU Bolnica “Sveti Vračevi” otputovali u Teslić, gdje će boraviti u naredna četiri dana na 16. po redu ljetnom edukativno – rekreativnom kampu “Škola života 2023”. Kamp je namijenjen djeci iz cijele Republike Srpske oboljeloj od dijabetesa.

Veliko razumijevanje i podršku za odlazak u kamp zdravstveni radnici bijeljinske bolnice dobili su od menadžmenta koji je odobrio prevoz za djecu i boravak u ljetnjem kampu kako bi imali najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i edukaciju.

Ovo je dobra prilika da djeca vide i shvate da nisu u ovome sama, da postoje i druga djeca koja su se suočila sa istim zdravstvenim problemom. Da lakše prihvate ovo stanje a s druge strane dobra je prilika da dobiju neku vrstu edukacije. Saradnja sa doktorkom Draženkom Subotić je odlična. Stalno nam je dostupna. Zovemo je često i nakon radnog vremena, u kasne sate i uvijek je tu da nas umiri i da savjet, ističu roditelji grupe djece koji su otputovali u Teslić.

Djeca iz cijele Republike Srpske će pod kontrolom ljekara endokrinologa i medicinskih sestara imati priliku da uče i utvrđuju vještine i znanja (mjerenje glikemije, davanje insulina, korekcije visokih i niskih vrijednosti glikemije) neophodna za uspješno samoliječenje i samokontrolu dijabetesa, čime se pripremaju za samostalan život.

Teoretski dio programa se sastoji u savladavanju strukturirane Accu-chek edukacije o pravilnoj ishrani, računanju ugljikohidrata i uticaju fizičke aktivnosti na nivo glikemije. Boravak u kampu obuhvata i zabavne, sportske i kulturne aktivnosti.

Krajnji cilj ovog kampa je psihosocijalna integracija djece oboljele od šećerne bolesti i njihova edukacija u vještinama samobrige, samokontrole i samoliječenja a krajnji cilj jeste priprema djece oboljele od šećerne bolesti za samostalan život i edukovanje o svim važnim elementima svoje bolesti.

Djeca se u kampovima uče timskom radu, donošenju odluka, preuzimanju odgovornosti, razvoju kreativnih vještina, gradnji nezavisnosti i samopouzdanja, razvijanju socijalnih odnosa te ih se uči kako se nositi s njima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ministar Minić u Bijeljini sa predsjednikom i članovima Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“ (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savo Minić, danas je prisustvovao sastanku sa semberskim poljoprivrednicima i predsjednikom Udruženja poljoprivrednika...

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...