U Srpskoj uskoro reprocentri za uzgoj kvalitetnih goveda

Datum:

Share post:

U Republici Srpskoj uskoro bi trebalo da budu formirani reprocentri u govedarstvu, u kojima bi se uzgajala kvalitetna rasna grla za potrebe domaćih farmi.

Proizvodnjom vlastitog i kvalitetnog priplodnog materijala će se značajno unaprijediti stočarska proizvodnja i smanjiti uvoz junica koje ranijih godina na farmama nisu dale očekivane rezultate.

Inicijativu su pokrenuli resorno ministarstvo i udruženja poljoprivrednika. Reprocentri bi trebalo da budu formirani na većim farmama, koje imaju uslove za proizvodnju kvalitetnog priplodnog materijala za popunjavanje vlastitog stada, ali i prodaju drugim farmerima.

 

Tako će domaći stočari obezbijediti kvalitetna grla za potrebe vlastitih farmi po znatno povoljnijoj cijeni i uz manje troškove, kojima su inače izloženi kada su primorani da priplodne junice uvoze iz EU.

TESTNA REKLAMA

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić kaže da je planirano da se reprocentri osnuju na 40 do 50 najvećih farmi u Srpskoj.

– To bi bilo činjeno na principu nabavke visokokvalitetnog, seksiranog semena. Imaćemo majke koje imaju porijeklo, dobićemo očeve koji imaju porijeklo, moraće se voditi matična evidencija i poštovati uzgojni program RS za određene rase. Sada je u pitanju simentalac, jer je i opredijeljenost proizvođača RS proizvodnja mlijeka i mesa. Za to moraju biti zainteresovani i sami uzgajivači – kaže Maletić.

Zbog loših iskustva sa uvezenim steonim junicama farmeri su zainteresovani za formiranje reprocentara na vlastitim farmama.

Ostoja Nikolić iz Udruženja proizvođača mlijeka i uzgoj goveda kaže da će tako domaći farmer izbjeći mogućnost da kupuju priplodni materijal lošijeg kvaliteta.

 

– Možemo proizvesti kvalitetna grla za svoje potrebe. Na mojoj farmi sam počeo od 2014. da vršim selekciju i ostavljam najbolja grla za potrebe moje farme, odnosno proizvodnjom ženskih grla vršim remont mog stada – rekao je Nikolić.

Zbog problema koje je imao sa uvezenim steonim junicama i farmer iz Dvorova, ŽeljkoTrifković, uzgaja telad iz vlastitog stada i popunjava farmu. Kaže, reprocentri će znatno unaprijediti stočarsku proizvodnju.

– Trebalo bi da se osnuje što više tih centara da bi ljudi imali veći izbor tih priplodnih grla. Bez kvalitetnih krava nema ni kvalitetnih priplodnih junica. Kad sam počeo da se bavim ovim kupio sam 14 teladi, uvezenih iz Njemačke i Češke. Morao sam praviti vlastitu selekciju i zbog kvaliteta i zbog finansijskog aspekta – kaže Trifković.

Ovaj semberski farmer se proizvodnjom mlijeka bavi od 2008. godine.

– Imam 17 krava na muži, koje daju oko 440 litara mlijeka. Nadam se da ću moći proširiti farmu. Kad se sve uzme u obzir, prošla godina je zadovoljavajuća – kaže ovaj farmer.

Korak bliže standardima EU

Proizvođači bi trebalo da idu u smjeru proizvodnje i prodaje kvalitetne priplodne stoke, jer im se prije svega nudi mogućnost veće zarade, smatraju u resornom ministarstvu i naglašavaju da će nizom mjera podržati ovu proizvodnju.

Većim obimom proizvodnje povećala bi se i konkurentnost domaćeg stočarstva i produktivnost govedarske proizvodnje, a proizvođači približili standardima EU.

Izvor: agroportal.ba

 

 

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...