U Srpskoj 800 oboljelih od rijetkih bolesti, od toga više od 200 različitih dijagnoza

Datum:

Share post:

U Republici Srpskoj je oko 800 oboljelih od rijetkih bolesti, a riječ je o više od 200 različitih dijagnoza. Danas je predstavljen Program za rijetke bolesti, za period od 2022-2024. godine.

Program obuhvata aktivnosti nadležnih institucija, zdravstvenih ustanova i udruženja pacijenata koje je potrebno preduzeti kako bi zaštita oboljelih od rijetkih bolesti bila unaprijeđena. 

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Milan Latinović istakao je da je terapija vrlo skupa jer su to novi lijekovi koji, na žalost, u BiH nisu ni registrovani jer proizvođači nemaju taj interes.

– Mi nalazimo razne načine da kroz interventne uvoze riješimo pitanje tih lijekova – dodao je Latinović.

On je kao primjer za to naveo da je za cističnu fibrozu omogućen lijek obezbjeđivanjem šest miliona KM kako bi oboljeli imali kvalitetniji život i produžili životni vijek, a ukupno oko 70 miliona KM izdvojeno je za osamdesetak lijekova koji se koriste za liječenje pacijenata u Srpskoj.

Latinović je naveo da je posljednjih godina rađeno na zakonskoj regulativi, tako da su rijetke bolesti prepoznate i u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i u Zakonu o zdravstvenom osiguranju, a u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske je uspostavljen Centar za rijetke bolesti, te imenovana je i Komisija za rijetke bolesti.

– Teško je napraviti pravac djelovanja za tako različite grupe oboljenja, dodajući da je uloga Saveza da ukazuje na probleme oboljelih, da se o tome što više priča, da učestvuje u edukacijama ljekara kao glas pacijenata, kao i u pružanju pomoći teško oboljelim koji žive uz pomoć aparata – istakla je Biljana Kotur, predsjednik Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Direktor kompanije Arcore otkrio procjene količine ruda u Loparama, među kojima je i litijum

Direktor švajcarske kompanije Arcore Vladimir Rudić nedavno se obratio lokalnim vlastima, privrednicima i građanima Lopara, jer ova kompanija...

U Bijeljini otvoren Simpozijum Udruženja urologa Srbije – Urgentna stanja u urologiji (foto, video)

Udruženje Urologa Srbije večeras je u Etno selu "Stanišići" u Bijeljini otvorilo simpozijum, koji će biti održan od...

MILAN DAKIĆ, direktor Puteva Srpske DOBITNIK PRIZNANJA “Kapetan Miša Anastasijević”

Pod sloganom “Otadžbina se brani stvaralaštvom”, u Privrednoj komori Republike Srpske održana je promocija projekta “Put ka vrhu”,...

Potresna poruka na spomen-ploči u Zagrebu za brutalno ubijenu srpsku porodicu Zec 1991.

Na zagrebačkom Sljemenu sinoć je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija za porodicu Zec koja je ubijena prije 32...