U poslednjoj deceniji 20. vijeka, jula 1992. godine u Bijeljini, osnovano je ponovo Srpsko pjevačko društvo „Srbadija“. Baštineći ime i repertoarski opus Srpskog pjevačkog društva osnovanog krajem 19. vijeka, nova „Srbadija“ je za trideset i dvije godine svog postojanja postavila nove standarde horskog rada i rezultata na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou i postala sinonim kvaliteta domaće kulturne scene i vrhunski ambasador kulture srpskog naroda i naše zemlje.

Na svjetskoj rang listi horova Fondacije Interkultur (Interkultur Foundation – Musica Mundi) bijeljinska „Srbadija“ je trenutno na 23. mjestu u kategoriji tradicionalne muzike, 36. mjestu u kategoriji mješovitih horova i 120. mjestu na ukupnoj rang listi (TOP 1000), što je najbolje rangirani hor iz Republike Srpske/BiH i regiona.  

Godine 2024. navršava se stodvadesetpet godina od osnivanja Srpskog pjevačkog društva „Srbadija“ u Bijeljini. Njegov nastanak 1899. vezuje se za vrijeme okupljanja domaćih snaga u BiH pod austrougarskom vlasti, kada su svojim muzičkim, kulturnim i nacionalnim radom doprinosili razvoju narodnog i prosvjetiteljskog duha i očuvanju nacionalne kulture. Društvo „Srbadija“ ugašeno je 1945. godine nakon Drugog svjetskog rata, kao i mnoge druge organizacije sa nacionalnim predznakom u socijalističkoj Jugoslaviji.

Stodvadesetpetogodišnji jubilej osnivanja „Srbadije“ bio je povod da Muzej Semberije i Srpsko pjevačko društvo „Srbadija“ prirede izložbu posvećenu radu Društva od njegovog začetka do danas. Izložbom o „Srbadiji“, horu svjetskog glasa i istinskom muzičkom fenomenu iz Bijeljine, još jednom naglašavamo važnost znanja, entuzijazma i posvećenosti u kulturi i doprinos Srpskog pjevačkog društva „Srbadija“ očuvanju tradicije, kulture i duhovnosti našeg naroda, kao i značaj njihove misije u slavu muzike.

Otvaranje izložbe planirano je kao dio programa Pantelinskih dana, u Muzeju Semberije,

u srijedu 7. avgusta 2024. godine u 19.30 sati.

Izložba će biti u postavci od 7. avgusta do 7. septembra 2024. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име