Ove godine Down Syndrom centar Banjaluka radio je na programu za osamostaljivanje i radno osposobljavanje osoba sa Daunovim sindromom.

Istakao je ovo Zoran Jelić, direktor DSC-a, i dodao da su u februaru na Jahorini radili fitoterapije za osobe sa Daunovim sindromom, a u martu, takođe na Jahorini, tekle su pripreme za prvo istorijsko zapošljavanje osoba sa Daunovim sindromom nakon obilježenog Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom.

„Na Jahorini je zaposleno šest osoba sa Daunovim sindromom, a zatim je ministar Staša Košarac u svom kabinetu zaposlio djevojku sa Daunovim sindromom rođenu 1992. godine“, ispričao je Jelić.

Kako dodaje, u aprilu započeto je osposobljavanje osoba sa Daunovim sindromom za fitoterapeute, zatim je uslijedilo branje i prerada ljekovitog bilja, ali i formiranje prvog bokserskog kluba za osobe sa Daunovim sindromom, uz podršku Igora Miketića iz austrijske bokserske federacije i Bokserskog kluba Slavija Banjaluka.

„Posjetila nas je Tamara Vučić, koja nam je donirala slikarski materijal, te je pokrenut ekspresivni Art kamp na Jahorini. Kroz likovne terapije nastali su slikarski radovi koje su radile osobe sa Daunovim sindromom. Stvorena je prva likovna kolonija osoba sa Daunovim sindromom, koja će imati premijernu izložbu likovnih radova u Frankfurtu“, kaže on.

Prema njegovim riječima, bokserski klub Down Syndrom centra učestvovao je na velikom humanitarnom bokserskom turniru u Beču.

„Dio novca od prodaje ulaznica ide za naš centar. Tokom boravka u Beču, uz podršku predstavništva Republike Srpske u Austriji, održana je likovna radionica zajedno sa Down sindrom organizacijom iz Beča“, ispričao je on.

Kako dodaje, u novembru je planirana turneja po Njemačkoj.

„Naši glumci će igrati svoju predstavu u gradovima Njemačke, gdje ćemo imati i prezentaciju našeg programa socijalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom, a u decembru na Jahorini pokrećemo program mikrostrujnih terapija. U sklopu ove terapije primjenjivaće se i fitoterapije za osobe sa Daunovim sindromom i poseban individualni program ishrane prilagođen pojedincu“, rekao je Jelić.

U pripremi je, kako kaže, novo zapošljavanje osoba sa Daunovim sindromom u institucijama.

„Važno je napomenuti da smo mi iz Down Syndrom centra 2016. godine na Jahorini. uz podršku tadašnjeg, a i sadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pokrenuli program socijalne rehabilitacije, osamostaljivanja i radnog osposobljavanja osoba sa Daunovim sindromom. Rezultat tog pokroviteljstva jeste zapošljavanje osoba sa Daunovim sindromom i njihov samostalan život na Jahorini“, objasnio je on.

Dodaje da dijagnoza Daun sindrom govori šta to osoba ne može da radi, a socijalna inkluzija pokazuje šta to osoba može da radi.

„Moramo dozvoliti osobama sa Daunovim sindromom da prepoznaju koliki potencijal imaju u sebi. Moramo im omogućiti da se posvete ostvarivanju velikih ciljeva, time će im porasti superiornost, kada se poveća superiornost, pojaviće se pozitivne misli koja će povećati superiornost, a time se jača samopouzdanje. Kroz naše psiho-drame mi omogućavamo osobama sa Daunovim sindromom da prepoznaju problem, da preuzmu odgovornost i samoinicijativno pokrenu unutrašnju snagu kako bi se samostalno borile sa preprekama u životu. Time ih spremamo za život poslije roditelja“, zaključio je on.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име