Danas je u Područnoj Privrednoj komori Bijeljina održana Javna rasprava povodom zaključka Narodne skupštine Republike Srpske. Naime, Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi uređuju se pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je nephodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani.

Stevo Savić, predsjednik PPK Bijeljina

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, smatra da je Zakon o boravišnoj taksi jedna od važnijih djelatnosti za Republiku Srpsku, te da je odličan gest ministarstva, što je prije svega, Zakon uputio u formi Nacrta kako bi na Javnoj raspravi svi zainteresovani imali priliku da čuju šta sve donose nove izmjene Zakona i da eventualno daju svoje primjedbe i prijedloge.

Predrag Tešić, pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Vlade Republike Srpske

Predrag Tešić, pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Vlade Republike Srpske, istakao je da je plan da se ukine paušal od 1. januara 2025. godine.

„Ono što se novo uvodi kroz Zakon o ugostiteljstvu koji je usvojen i stupio na snagu januara u mjesecu, mi smo predvidjeli uvođenje centralnog informacionog sistema. Svi oni koji pružaju usluge smještaja će biti obavezni da koriste CIS, dobiće ga besplatno od Vlade Republike Srpske i u njega će unositi svakog gosta koji će biti kod njih na smještaju, sve njegove podatke koji će biti propisani i naplatiti boravišnu taksu koju će prebaciti ministarstvu finansija.  Kao što znate, to je ranije bilo, a i kroz izmjene Zakona je ostalo da 80% ostaje lokalnim zajednicama, a 20% ide TORS“, rekao je Tešić.

Kako kaže, oni smatraju da su seoska domaćinstva, takođe, veliki potencijal Republike Srpske.

„Kroz neke izmjene ćemo doći do njihovih kvalitetnijih usluga, biće kategorisani od strane lokalnih zajednica, turisti će znati gdje dolaze, koju uslugu mogu da očekuju, a takođe, kroz ove javne rasprave smo došli do zaključka koji može biti isto bitan, da će nam ostajati, možda, više sredstava za one koji se stvarno bave seoskim turizmom, jer ćemo, kroz sistem, moći da vidimo ko stvarno prima goste, a oni koji ne budu imali goste neće moći da dobiju posticaje od Ministarstva poljoprivreda i Ministarstva turizma itd“, objasnio je Tešić.

Dragan Tešić, portparol Turističke organizacije Grada Bijeljina

Portparol Turističke organizacije Grada Bijeljina Dragan Tešić, istakao je da, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, na području Bijeljine je prošle godine registrovano oko 1.200 smještajnih kapaciteta.

„Kada to kažemo, mislim na broj kreveta koliko ima zvanično registrovanih, plus kuće za odmor i seoska domaćinstva. Znači, možemo računati da je to negdje oko 1.300 kreveta na području Grada Bijeljine sa svojom okolinom. Kada sagledamo broj gostiju i broj smještajnih kapaciteta, onda svakako trenutni smještajni kapaciteti zadovoljavaju, u prosjeku, broj gostiju koji dođu u toku godine. Međutim, imamo nekada te manifestacije koje su jednodnevne ili dvodnevne i koje su masovnije, tako da u tom momentu postoji potreba za još većim brojem smještajnih kapaciteta. U posljednje vrijeme stana dan je projekat koji se sve više realizuje na području Grada Bijeljine. Turistička organizacija Grada Bijeljine, u posljednjih šest mjeseci, napravila je preko 70 novih ugovora sa onima koji izdavaju stan na dan. To je posebno došlo do izražaja zbog prošlogodišnje aktivnosti inspekcije koja je bila i na području Grada Bijenje, tako da je većina njih i opomenuta i kažnjena zbog neposjedovanja ugovora i legitimacije Stan na dan, tako da u posljednje vrijeme imamo sve više broj onih koji dolaze i prijavljuju svoje objekte za izdavanje“, rekao je Tešić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име