U planu otvaranje matematičkog smjera u Gimnaziji

Datum:

Share post:

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina danas je organizovan sastanak predstavnika Gradske uprave, srednjih škola, Zavoda za zapošljavanje, Privredne komore, i Zanatsko-preduzetničkog uduruženja „Preduzetnik“ na kojem je razgovarano o upisnoj politici u srednje škole na području Grada za školsku 2019/2020. godinu.

U Bijeljini će naredne godine 977 učenika biti upisano u srednje škole i za njih će biti dovoljno mjesta u 41 odjeljenju sa po 24 učenika. Školski odbori usvajaju planove upisa, a prijedlog upisne politike neophodno je uputiti resornom Ministarstvu do kraja ove godine.

– Prošle godine, na osnovu zaključka sa sastanka o upisnoj politici upisano je novo odjeljenje za obrazovanje frizera – podsjetila je šef Odsjeka u gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti LJubica Mlađenović.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Duško Đurić je istakao da postoje zahtjevi da se otvore novi smjerovi grafičara i mesara, a realizacija ovih ideja se očekuje u narednoj godini.

TESTNA REKLAMA

– Prilikom formiranja plana upisa sve škole su dužne da obrazlože svoje prijedloge i zahtjeve resornom Ministarstvu. Sve škole moraju da sprovedu anketu o interesovanju učenika, a važne su i konsultacije sa Gradskom upravom, Privrednom komorom i udruženjima iz ove oblasti – pojasnio je Đurić, ističući da je trenutno vidljivo povećanje intereseovanja za zanatska zanimanja.

On je naveo da je u planu i otvaranje novog matematičkog smjera u Gimnaziji.

Direktor filijale Zavoda za zapošljavanje u Bijeljini Siniša Kajmaković naveo je da je trenutno jedan od velikih problema sa kojim se suočavaju pasivna radna snaga.- Neophodno je da se ova lica evidentiraju i obrišu sa evidencije Zavoda, s obzirom na to da su oni tu samo zbog zdravstvenog osiguranja, a ne stvarne želje za poslom, a zbog njih se stvara pogrešna slika kada je riječ o realnoj potrebi za određenim zanimanjima na području Grada – smatra Kajmaković.

Direktor područne Privredne komore Bijeljina Slavica Marković navela je da privrednici sa područja Grada insistiraju na povećanju broja radničkih zanimanja.

– Našoj privredi su potrebni kvalifikovani radnici – istakla je Markovićeva.Izvršni direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik" Milorad Stević naglasio je da su, prema analizama ovog Udruženja, deficitarna građevinska zanimanja, varioci, grafičari, mehatroničari, mesari, kuvari, konobari, poslastičari i tekstilci.

– Smatramo da Grad ima potrebu za osnivanjem odjeljenja tekstilaca, jer bi ti učenici, prema našim procjenama, mogli vrlo lako naći posao. Takođe, u Bijeljini postoji veliki broj poslastičarnica, a poslastičari se ne obrazuju u našim školama – skrenuo je pažnju Stević.

Izvor: Gradska uprava

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...