Izložba povodom 60 godina od otvaranja Doma omladine Bijeljina – “Jedna mladost, jedan san o sreći” (foto)

Datum:

Share post:

U Muzeju Semberije otvorena je izložba o Domu omladine „Vaso Jović Popac“ u Bijeljini, povodom šezdeset godina od njegovog otvaranja.

Autor izložbe i kustos Muzeja Semberija, Tanja Lazić, istakla je da na ovaj način žele ukazati na doprinos Doma razvoju savremene kulture u Bijeljini, kao i da se sačuva trag o ovoj ustanovi, o događajima i ljudima koji su oblikovali anale Bijeljine.

Dom omladine „Vaso Jović Popac“ u Bijeljini zvanično je otvoren 20. januara 1962. kao prvi omladinski dom u Bosni i Hercegovini.

Kroz dane, kroz decenije svog postojanja, Dom je bio svjedok brojnih promjena na polju javnog i ličnog poimanja života, kulture, zabave, društvenih odnosa, politike, urušavanja starog i kreiranja novog državnog sistema. Generacija za generacijom mladih stasavala je i smjenjivala se pod njegovim svodovima, mijenjala se kroz godine zajedno sa svijetom oko sebe, baš kao i Dom omladine.

TESTNA REKLAMA

„Inspiracija za izložbu je bila činjenica da se ove godine navršava 60 godina od početka rada Doma omladine. Iako ta ustanova više ne postoji, odlučili smo da se vratimo korak unazad i da publiku podsjetimo na našu savremenu istoriju, na jednu važnu ustanovu za razvoj kulturno-umjetničkog života i pozorišnog života u Bijeljini, na jednu važnu ustanovu koja je omladini u vrijeme SFRJ pružala mogućnost za kreativni izražaj iz različitih aktivnosti. Na neki način, istoriju Doma omladine je kreirali smo svi mi, jer do rušenja Doma, 2009. godine teško da postoji osoba u Semberiji koja je živjela ovde, a da se nije bar nekada našla pod krovom Doma omladine“, rekla je Lazićeva.

Izložba obuhvata period od 1962. do 1992. godine, ostavljajući tako nastupajuće decenije rada Doma budućim istraživačima. Autor izložbe ističe da je Dom omladine za Bijeljinu, koja je 1962. godine bila mjestašce od 20.000 ljudi, bio izuzetno značajna ustanova.

„To je bilo mjesto masovnih okupljanja , iako je ono u suštini napravljeno iz razloga da se omladina ideološki, politički i moralno vaspitava, suštinski je to bilo mjesto kulture. U tom periodu 60-ih godina prošlog veka, Dom omladine zaista davao Bijeljini takve sadržaje po kojima je grad mogao da parira velikim urbanim sredinama u Jugoslaviji“, kaže Lazićeva.

Danas je sve mnogo drugačije, vremena su se promjenila, vrednovanje nematerijalnih stvari su se promjenila, a mladi imaju jako malo entuzijazma.

„Poenta priče iz tog vremena jeste da je postojao istinski volonterski rad, da je u mladim ljudima, i ne samo u mladim ljudima, postojao veliki entuzijazam, i za moju generaciju i za generacije prije mene koje su odrastale krovom Doma omladine, velika čast bila sama prilika da se eventualno javno nastupi u nekom horu ili kao član orkestra, da neko lično nastupa kao recitator ili da prima priznanje za svoj rad, to su nama bile velike stvari. Danas se, nažalost, sve gleda kroz novac. Imamo vrlo malo entuzijazma“, kaže Lazićeva.

Dom omladine je prilikom osnivanja, odnosno, zvanične registracije osnovan kao „Dom omladine Vaso Jović Popac“. Vaso Jović Popac je bio borac narodno-oslobodilačnog rata iz Donje Trnove koji je nastradao 1944. godine.

Relizaciju izložbe pomogli su svojim sjećanjima i fotografijama brojni sugrađani, saradnici i prijatelji Muzeja Semberije, a ideja za naziv izložbe “Jedna mladost jedan san sreće“ je zapravo dio pjesme Josipe Lisac, koja svojim tekstom na veoma dostojan način oslikava život Doma omladine.

„Taj period zaista jeste bio jedan san sreće koji je, nažalost, ostao samo san i ostao je uspomena kod generacija koje su prošle podovima Doma omladine. Za ove neke mlađe, sve je to neka davna prošlost“, kaže autor izložbe, Tanja Lazić.

Izložba će za posjetioce biti otvorena od 21. septembra do 21. oktobra 2022.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...

Gradonačelnik Bijeljine demantuje navode posljednjih pisanja i preformulacije revizorskih izvještaja

Povodom dijelova Izvještaja interne revizije o reviziji izvršenja budžeta Grada Bijeljina u 2022. godini a koji su se...

Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj, a rodom je iz naših krajeva! (foto)

RAD, DISCIPLINA I EDUKACIJA VAS UVEK DOVEDU NA TRON! Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj,...