U LOPARAMA PREDSTAVLJEN ROMAN „TIGAR SA BOJANE“, AUTORA BRANKA STANKOVIĆA

Datum:

Share post:

Roman Tigar sa Bojane, autora Branka Stankovića, predstavljen je (u petak 4. novembra) čitalačkoj publici u Loparama.

Promocija knjige je upriličena u Centru za kulturu, uz organizacionu podršku Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ Lopare.

Ovo djelo je osvojilo drugu nagradu na „6. Drinskim književnim susretima“ u Zvorniku, kategorija najbolji neobjavljeni roman.

O knjizi je, pored autora, govorio i glavni urednik ASoglas izdavaštva iz Zvornika, Dejan Spasojević,  izdavač romana u čijoj su organizaciji održani pomenuti književni susreti. On je, čitajući obrazloženje žirija, istakao da „Tigar sa Bojane“ razmatra  dobro poznatu političku dramu na prostorima bivše Jugoslavije, te da je pisan etički korektno i politički nepristrasno.

Autor je, obraćajući se prisutnima, kazao da je ovo njegovo djelo sinteza biografije akademika Kaplana Burovića, čovjeka koji je svojim naučnim i književnim djelom dosta doprinio da se čuje istina o borbi i stradanju  srpskog naroda na prostorima Kosova i Metohije, i jedne vrste krimi-romana koji govori o trgovini organima za vrijeme NATO agresije 1999. godine na tlu Kosova i sjevera Albanije.

Stanković je istakao da je Kaplan Burović oborio lažnu tezu da su Albanci autohtoni narod na Balkanu i dokazao je da se radi o doseljenicima na naše polustrvo. Naročito je, kroz svoj rad, insistirao na činjenici da su Albanci na Kosovu i Metohiji u stvari emigranti sa tla Albanije, te da se prema njima tako i treba ophoditi. Bio je veliki protivnik podjele Kosova, smatrajući da je kosovsko-metohijsko tlo sveta srpska zemlja. Zbog svojih stavova i borbe za slobodu govora, on je robijao  više od dvadeset dvije godine u albanskim kazamatima Envera Hodže, ali i 18 mjeseci u zatvoru u Skoplju. Svoj život je poslije izlaska iz zatvora nastavio u Švajcarskoj u Ženevi, izložen stalnim pritiscima i prijetnjama od strane albanske mafije. Tu je i preminuo u avgustu ove godine, ne dočekavši da ovaj roman ugleda svijetlo dana, iako je autoru nesebično pomagao, pišući mu o svom burnim životu. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u njegovom rodnom Ulcinju kao Danilo Kaplan Burović, jer se krstio i ispivijedio prije smrti,a opelo je služio lično mitropolit crnogorsko-primorski gispodin Joanikije.

Autor je naveo da je to sa druge strane uzbudljiva  krimi-priča koja nas vodi u  razotkrivanje teških zločina ilegalne  trgovine ljudskih organa, te u zamršenu mrežu rada tajnih službi. Dvije priče u romanu se na kraju stapaju u jedno, donoseći čitaocu veoma zanimljiv  književni izraz.

Fragmente romana publici je čitao Luka Lukić, knjižničar u Narodnoj biblioteci „Desanka Maksimović“ Lopare.

Branko Stanković radi kao oralni hirurg u Loparama, a široj čitalačkoj publici je poznat kao pisac nekoliko istorijskih romana, od kojih je „Vreža“ osvajač prestižne nagrade  za najbolji neobjavljeni roman „Zlatna sova“ za 2021. godinu, u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...

SINIŠA PAJIĆ: Čast je pjevati za našu Republiku Srpsku i našu Srbiju

Siniša Pajić iz Bijeljine je profesor solo pjevanja i zaposlen je od 2010 godine u Muzičkoj školi „Stevan...