U Istočnom Sarajevu sastanak partnera s državnog nivoa, na stolu podjela direktorskih pozicija

Datum:

Share post:

Uoči božićnog prijema koji članica Predsjedništva BiH organizuje u administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, organizovan je sastanak koalicionih partnera na državnom nivou.

Predstavnici stranaka „proširene Trojke“ stigli su na sastanak koji je počeo u 16:00 sati, a među njima su predsjednici stranaka i budući ministri Edin Forto i Elmedin Konaković, zajedno s njima stigli su Denis Zvizdić, Aljoša Čampara i Nerin Dizdar.

Uime delegacije iz Republike Srpske prisustvuju Željka Cvijanović, kandidati za državne ministre Zoran Tegeltija i Nenad Nešić te premijer RS-a Radovan Višković. Ispred HDZ-a prisustvuje je mandatarka u Vijeću ministara BiH Borjana Krišto.

Ranije su partneri dogovorili ko će biti državni ministri: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nened Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde i Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova. Na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice će doći Sevlid Hurtić iz Republike Srpske.

Kako Klix.ba saznaje danas su na stolu dalja kadrovska rješenja, koja se odnose na direktorske pozicije. Kako nezvanično saznajemo, koalicioni partneri dogovaraju raspodjelu pozicija u državnim agencijama. Upravo to bi trebalo biti i na dnevnom redu prve sjednice Vijeća ministara nakon konstituisanja.

Akteri se moraju dogovoriti kojoj stranci će pripasti koja agencija u odnosu na interesovanja i kadrovska rješenja koja imaju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NOVO IME – NOVI POČETAK: Na koji način SDS planira da izađe iz problema zbog sankcija i gašenja računa? (foto)

-Cilj je da Srpska demokratska stranka nastupi na izborima pod svojim imenom (SDS) i sa svojim računom, ali...

DODIK: Rezolucija o Srebrenici vodi BiH ka mirnom razlazu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i...

ELEKTRO BIJELJINA: U srijedu dio Podrinja bez električne energije

Saopštenje "Elektro Bijeljine" prenosimo u cjelosti: "Radnici „Elektro-Bijeljine“ će u srijedu 24. aprila 2024. godine, izvoditi radove na godišnjem...

Bijeljinska Biblioteka danas obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava odobravanjem popusta na godišnju članarinu u visini od 50% (video)

Bijeljinska Biblioteka "Filip Višnjić" danas obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava i tim povodom odobrava popust od...