U Foči svečano otvorena obnovljena Aladža džamija

Datum:

Share post:

U Foči je danas u prisustvu više hiljada vjernika svečano otvorena obnovljena Aladža džamija, nacionalni spomenik BiH i spomenik svjetske baštine sa liste Uneska.

Obnova jednog od simbola Foče počela je 2014. godine, a radove je najvećim dijelom finansirala Direkcija vakufa Turske.

Otvaranju je prisustvovao i ministar kulture Turske Mehmet Nuri Ersoj, koji je naglasio da je “veličanstveno uzdizanje Aladža džamije simbol ideala budućnosti u kojoj se nikada više neće ponoviti velike boli”.

On je naveo da se u obnovi Aladža džamije pazilo na svaki detalj, kako bi novi objekat bio vjeran svom originalu.

TESTNA REKLAMA

– Ponovo je otvoren kamenolom, od čijeg je kamena prvobitno izgrađena Aladža, a koji je nakon rata prestao da radi. Kamen iz ovog kamenoloma obrađivan je tradicionalnim tehnikama i njime je ponovo izgrađena džamija, turbe i šadrvan, a pri kraju je i oslikavanje ukrasa, koji su joj dali ime – rekao je Ersoj.

Obnovu Aladža džamije pomogle su i SAD, a ambasador ove države u BiH Erik Nelson izrazio je zadovoljstvo što su se ambasadorskom Fondu za očuvanje spomenika kulture pridružile Turska i građani Foče da bi se završila obnova Aladže, koju je nazvao simbolom raznolikosti i tolerancije.

– Kada pomažu očuvanje spomenika kulture, SAD pokazuju koliko poštuju druge kulture, tako što štite njihovu tradiciju. Spomenici kulture obezbjeđuju kontinuitet sa prošlošću i čuvaju kulturno nasljeđe za buduće generacije. Aladža džamija treba da bude spomenik otpornosti i pomirenja i nadamo se da će njena obnova donijeti smiraj i oporavak svim ljudima u Foči – istakao je Nelson.

Poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH Husein Kavazović poručio je da je “ovaj veliki dan pokazatelj da će dobro nadvladati zlo”.

On je istakao da se prošlost ne može promijeniti, ali da se iz nje mora učiti.

– Budućnost se ne može predvijeti, ali se može planirati, a naš plan je da ovdje živimo i da živimo u miru – naveo je Kavazović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je rekao da se Aladža džamija vratila i ispunila mjesto koje joj je vijekovima pripadalo.

– Razglednica Foče ponovo je postala onakva kakvu ju je istorija zapamtila i dokumenti zabilježili. Na obalu Ćehotine vratio se jedan od najznačajnijih sakralnih, graditeljskih i istorijsko-dokumentarnih spomenika islamske kulture. Aladža džamija je dokaz da vrijedna umjetnička djela mogu nastati i u malim sredinama – rekao je Mašić.

On je dodao da Aladža džamija obogađuje ne samo kulturnu i istorijsku baštinu, već i turističku ponudu Foče.

– Obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja, jača dobrosusjedske odnose i postaje potvrda naše istinske želje da živimo u miru, međusobnom uvažavanju, razumijevanju, poštovanju i povjerenju – naglasio je Mašić.

Otvaranju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je naglasio da, uz obnovu građevisnkih objekata, svi moraju povesti računa i o obnovi života.

– Na tom planu dosta je učinjeno, posebno u protekle četiri godine, ali to nije dovoljno. Pred nama je period, kada se još odlučnije i konkretnije, kroz posebne programe, moramo posvetiti poboljšanju statusa i pravima povratnika u svim dijelovima zemlje, a naročito u Podrinju – rekao je Džaferović.

Nakon svečanog čina otvaranja, uslijedila je i prva molitva u obnovljenoj džamiji.

Aladža džamija izgrađena je 1549. godine, za vrijeme turske vladavine, a njen zadužbinar je nadzornik carskih prihoda Hasan Nazir. Osim skladnih linija njene graditeljske cjeline, posebnost džamije je u šarama i ljepoti zidnog slikarstva, po čemu je i dobila naziv Šarena džamija.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...

21. “Zlatni kotlić Semberije“ u subotu u Banji Dvorovi

Turistička organizacija Grada Bijeljine i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju „Zlatni kotlić Semberije“ koja se održava po 21....

BANJA DVOROVI: Ne bavimo se paušalnim ocjenama i procjenama

Na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Petrović, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv službenika i odgovornih lica...