U doba korona virusa kod Semberaca se probudila želja za čitanjem

Datum:

Share post:

Pandemija korona virusa učinila je svakidašnjicu izazovnom na svim meridijanima i u svim djelatnostima, a izuzetak nisu bile ni biblioteke. Međutim, iako je u martu zbog širenja epidemije korona virusa odjednom sve stalo, kod Semberaca se probudila želja za čitanjem. Najbolji pokazatelj za to je utrostručen broj posjeta digitalnoj biblioteci lani u odnosu na godinu ranije.

Istakla je bibliotekarka u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini Željana Arsenović, navodeći da je digitalna građa ostvarila više od 6.000 posjeta korisnika, što je značajan uspjeh. Ipak, epidemiološka situacija uticala je na smanjenje dolazaka korisnika u biblioteku. To pokazuju i podaci iz 2019. godine kada je biblioteka imala 10.175 članova, a 2020. godinu završila je sa 9.938 korisnika.

Prema riječima Arsenovićeve, ljudi se vraćaju knjigama i čitanju, jer imaju više vremena za te aktivnosti.

„Biblioteka od 2010. godine posjeduje i Digitalnu biblioteku, odnosno, na svom sajtu posjedujemo knjige u elektronskom formatu koje korisnici mogu da preuzmu na svoje računare. Svake godine digitalizujemo određen broj knjiga, a to su, prije svega, naše stare i rijetke knjige, odnosno knjige iz Zavičajne zbirke. Zbog pandemije virusa korona biblioteka je radila ograničeno sa korisnicima, ali potrudili smo se da im u prethodnoj godini omogućimo pristup još većem broju knjiga, jer su kolege intenzivno radile i na digitalizaciji građe. S obzirom na situaciju, možemo reći da smo zadovoljni cjelokupnim poslovanjem biblioteke u prethodnoj godini“, istakla je Arsenovićeva.

TESTNA REKLAMA

Tokom vanrednog stanja biblioteka je bila zatvorena za korisnike, ali su u biblioteci iskoristili taj period da unesu knjižni fond Odjeljenja za odrasle čitaoce u uzajamni elektronski katalog na platformi COBISS (Kooperativni onlajn bibliografski sistem i servisi), u programu koji koriste biblioteke u Republici Srpskoj, te su time omogućili pokretanje elektronske pozajmice i za to odjeljenje. Naime, Biblioteka "Filip Višnjić" je elektronsku pozajmicu pokrenula 2019. godine na Odjeljenju za djecu. Veliki broj knjižnog fonda za čitaoce prebačen je u elektronski katalog, a knjige koje korisnici ne mogu pronaći u katalogu, svakako mogu pronaći ukoliko posjete biblioteku.

Posjete biblioteci su bile ograničene, odnosno mogao je da uđe samo po jedan korisnik na pozajmna odjeljenja, a u čitaonicama je istovremeno moglo da bude samo sedam korisnika. Takav rad je zaustavio mnoge redovne aktivnosti kao što su književne večeri, promocije, radionice za djecu, organizovane posjete školaraca, pa čak ni LUTVID FEST nije doveden do kraja, odnosno nije održano finale takmičenja. Sve to je uslovilo da bude smanjen broj fizičkih posjeta biblioteci, tako da je u odnosu na 2019. godinu, kada je zabilježeno 200.000 posjeta, u 2020. godini zabilježeno je 95.550 posjeta.

„Za razliku od prethodnih godina, bilo je neophodno promijeniti i način učlanjenja kako bi se zbog pandemije virusa korona prilagodili svim preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture, svih nadležnih republičkih institucija, te Gradskog kriznog štaba. Zato smo najveći dio učlanjenja obavili preko kolektivnog upisa. Poslali smo dopise svim osnovnim i srednjim školama, ustanovama i firmama da nam dostave spiskove zainteresovanih, kako bi izbjegli stvaranje gužve. Toliki odziv naših sugrađana pokazuje njihovu ljubav prema knjizi i čitanju. Mi im se, svakako, zahvaljujemo na ukazanom povjerenju uz obećanje da ćemo se truditi da im koliko je god moguće više izađemo u susret i nabavimo što više knjiga za koje su zainteresovani“, rekla je bibliotekarka Željana Arsenović.

Ona je dodala da bijeljinska biblioteka raspolaže sa oko 113.500 naslova i da se trude da u skladu sa mogućnostima ostvare želje čitalaca, iako imaju ograničena sredstva za nabavku novih naslova.

„Planove za 2021. godinu radili smo oprezno, u smislu da imamo određene aktivnosti koje ćemo održati bez obzira na ograničeno ili otvoreno poslovanje, sa mogućnošću proširivanja sadržaja koje naša ustanova može pružiti ako mjere budu blaže ili ukinute. Potrudićemo se da našim korisnicima omogućimo  susrete sa piscima, predavanja, izložbe i sve one aktivnosti na koje su oni navikli. Takođe, nastavićemo da unosimo preostali fond u COBISS kako bismo proširili elektronsku pozajmicu i na druga odjeljenja“, rekla je Arsenovićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...

21. “Zlatni kotlić Semberije“ u subotu u Banji Dvorovi

Turistička organizacija Grada Bijeljine i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju „Zlatni kotlić Semberije“ koja se održava po 21....

BANJA DVOROVI: Ne bavimo se paušalnim ocjenama i procjenama

Na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Petrović, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv službenika i odgovornih lica...