U Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijeljini Dječija nedjelja dočekana predstavom „Pepeljuga“ (foto)

Datum:

Share post:

Danas je u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju, a u okviru Centra za socijalni rad u Bijeljini organizovana predstava „Pepeljuga“ u koju su bili uključeni korisnici Dnevnog centra. Ovo je još jedna od aktivnosti koja je realizovana u okviru Dječije nedjelje, a kojoj je prisustvovala zamjenik Ombudsmana RS.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske, podsjetila je da se ovogodišnja Dječija nedjelja tradiocionalno obilježava u prvoj sedmici oktobra, te je izrazila žal što nema više takvih sedmica u godini.

Kako je istakla, ovo je prilika da se javnost podsjeti na prava djeteta.

„Moram da istaknem činjenicu da i djeca baš ne znaju sva svoja prava i shodno tome institucija Ombudsman za djecu tokom ove sedmice, pa do 20. novembra, kada je Dan djeteta, sprovešće u 30 škola radionice gdje ćemo djecu upoznati sa njihovim pravima, sa akcentom na pravo na odlučivanje i pravo na izražavanje njihovog mišljenja. Moram da kažem da se najčešće krše lična prava djeteta, njihova prava na kontakt sa drugim roditeljima, pravo na oba roditelja, zatim prava iz obrazovanja i prava djece sa smetnjama u razvoju i prava na zaštitu od nasilja. Upravo u ovim segmentima, institucije imaju značajnu ulogu i moraju da čuju glas djeteta. Ako imamo visokokonfliktni razvod, moramo pitati dijete kome želi da bude povjereno, na kakav način želi da kontaktira, da im obezbjedimo pravo da kažu svoje mišljenje, a konačna odluka će biti u njihovom najboljem interesu“, rekla je Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Ovo je posebno osjetljiva kategorija generalno osjetljive kategorije i društvo mora biti dodatno senzibilisano za njihove potrebe. Kroz život se nameće dodatni osjećaj društva da se popravi njihov položaj.

„Već duži period nemamo udžbenike za djecu sa smetnjama u razvoju kako bi oni mogli adekvatno da uče iz njih. To bi svakako bila poruka onima koji o tome odlučuju – da se pozabave time. Tu je i pitanje asistenata kroz njihovu nastavu – da to ne budu samo personalni, već i pedagoški asistenti i da se pozabavimo efektima inkluzije kroz nastavni proces. Ovaj Centar je dobar primjer iz prakse, gdje djeca pokazuju svoje kapacitete i potencijale“, objasnila je Vukovićka.

Nevena Rankić, logoped, rukovodilac službe Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju rekla je da u Dnevnom centru trenutno imaju 25 djece uzrasta od šest do 21. godine. 

„Svake godine rado dočekamo Dječiju nedjelju, jer u toj nedjelji imamo razne aktivnosti, predstave, radionice, plesne tačke i slično. Ovu dječiju nedjelju smo dočekali sa predstavom „Pepeljuga“ i uključili smo veći broj naših korisnika, a prema njihovim mogućnostima. Najveći izazov su nam djeca najnižeg uzrasta, ali i djeca koja su više onemogućena u svojim sposobnostima. Najveća je fizička ograničenost kod djece sa cerebralnom paralizom u obavljanju vještina iz svakodnevnog života“, rekla je Rankićeva i istaakla da Dnevnim centar nema dovoljno kapaciteta, s obzirom da oni mogu da prime 30 korisnika, a da na području Grada Bijeljina, prema podacima, ima oko 500 djece sa smetnjama u razvoju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...

Odbojkaši „Radnika“ odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine

Odbojkaši Radnika odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Iako nisu imali prednost domaćeg terena u finalu, odbojkaši Radnika...

VRIJEME DANAS svježije uz moguće naoblačenje

Ujutru promenljivo uz sunčane periode i hladno, u višim predelima mraz, a slab mraz je moguć i ponegde...